Svenska vargstammen
Har en uppgift där jag ska skriva om inavel och genetisk variation i den svenska vargstammen.
Någon som kan något om det?
Har ju självklart googlat men alla texter är så långa och tycker det blir svårt att läsa och förstå. Så om någon kan något skulle jag vara jätte tacksam för lite hjälp, behöver absolut inte vara mycket, vad som helst blir jag glad för.
Den svenska vargstammen har varit jagad till utrotningens gräns. Det fanns bara en handfull vargar kvar på 70-talet. Det är första problemet. Ett alltför litet antal inhemska vargar som är grund för landets alla vargar. Hela vargstammen härstammar från endast fem vargar.
På 1990-talet ökade vargstammen sakta. Trots att den var och är fridlyst dödas förhållandevis extremt många individer genom tjuvjakt. SGT är ett känt begrepp bland jägare. Skjut Gräv och Tig. Man dödar vargar och gräver ner dem för att försöka utrota dem igen. De är nämligen en konkurrent om viltet. Nu dödar jägarna 85 000 älgar i år och över 200 000 rådjur, men jägarna vill inte gärna dela med sig av godsakerna. Och det här är det andra problemet i sammanhanget. Stammen får ingen riktigt bra chans att återhämta sig.
Naturvårdsverket vill ha en vargstam på 350 individer. Jägarna tycker att det är alldeles för många i vårt land. Vargvännerna vill ha många fler. 2017 finns 281-461 beroende på om man går efter jägarnas beräkningar eller naturvårdsverkets. Ett minimum av 200 vargar krävs troligtvis för att inte vargstammen skall självdö av inavelssjukdomar. Politikernas syn på frågan, att man lagligt sett nöjer sig med en extremt liten vargstam är det tredje problemet.
Vargar från den finskryska populationen är viktiga för att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen, men inga vargar som kommit in över gränsen Sverige-Finland sedan 1990-talet har tagit sig levande genom samernas renbetesmarker ner till Dalarna-Värmland som är huvudområde för den lilla svenska vargstam vi trots allt har. Det är det fjärde problemet, att det är så svårt att få in nytt blod i den svenska vargstammen.
Källor:
http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Rovdjur/Fakta-om-varg/
http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Varg-inavel-/
http://www.de5stora.com/om-rovdjuren/artfakta/varg/vargflytt-vargjakt/