Redoxtitrering
På ett livsmedelslaboratorium hade man fått in ett prov som innehöll oxalsyra, H2C2O4. 10,0 g av provet vägdes upp i en bägare av lagom storlek, destillerat vatten och några cm3 utspädd svavelsyra tillsattes. Till blandningen tillsattes droppvis permanganatlösning, MnO4 med koncentrationen 0,0200 mol/dm3. Oxalsyran i provet förbrukade 34,8 cm3 permanganatlösning. Vi antar att det är endast oxalsyran som reagerar med permanganatjonerna under rådande förhållanden.
Följande reaktionsformel gäller för bestämningen av oxalsyra med hjälp av permanganatjoner.
MnO4- + H2C2O4 + H+ → Mn2+ + CO2 + H2O
Balansera reaktionsformeln ovan och använd reaktionsformeln för beräkningen av oxalsyrahalten i provet i mass%.
Jag förstår inte frågan. Vad är det jag ska beräkna? Hur ska jag beräkna det? Vill gärna själv förstå hur man ska lösa den. Men jag behöver förstå vad det är man frågar efter och hur man beräknar det....
Rubriken justerad. /Teraeagle, moderator
Det här är ett exempel på redoxtitrering. Det fungerar på samma sätt som en vanlig syrabastitrering, dvs du räknar ut hur stor substansmängd av titratorn (permanganat) som tillsattes, kollar på ekvivalensförhållandet i formeln och räknar ut vilken substansmängd oxalsyra som då fanns i titranden. När du vet substansmängden oxalsyra kan du bestämma dess massa och därmed halten i ursprungliga provet.
Det första du bör göra är att balansera formeln så att du kan få fram ekvivalensförhållandet.
Varför blir det fel när jag balanserar formeln
jag får det till
MnO4 + H2C2O4 + 2H -> Mn + 2CO2 + 2H20. Hur ska jag tänka här?
Hur har du försökt?
Vill gärna förstå hur man ska tänka här...
Till att börja med får du inte slarva med att sätta ut laddningar! Permanganatjonen ska ha laddningen -1 men du har skrivit den som en neutral förening. Redan där blir det fel eftersom du då får fel oxidationstal.
Jag vet inte riktigt vad siffrorna i tabellen beskriver. Har du använt oxidationstalsmetoden som jag länkade till?
Du kan även se mitt beräknade exempel här:
Det är inte en oladdad MnO4-molekyl som reagerar, det är en permanganatjon som har laddingen -1. Första steget är att ta reda på oxidationstalet för Mn i MnO4- och för Mn i Mn2+, så att man kan beräkna hur många steg manganet har reducerats.
vi har inte gått igenom oxidationstal. Måste man kunna det för att lösa uppgiften?
Ja, det måste du.
solskenet skrev:vi har inte gått igenom oxidationstal. Måste man kunna det för att lösa uppgiften?
Du borde inte få en sådan här uppgift, om du inte har fått de verktyg som behövs fö ratt kunna lösa den på ett effektivt sätt. Har ni möjligen gått igenom halvcellsmetoden istället?
nej.. vi har inte gått igenom det heller :(
Rent teoretiskt borde det gå att lösa uppgiften utan oxidationstal, men jag tror faktiskt att det är bättre att lära sig denna användbara metod.
vilken annan metod finns?
”Gissa och hoppas på det bästa”-metoden
Jag har en gång sett ett liknande exempel, avsett att användas av fysiker, där man satte upp ett stort ekvationssystem med antal mangan, antal syre och så vidare och löste det med Gauss-eliminering eller något i den stilen.