Svår fråga gällande smältentalpitet
Hej. Har stött på denna kluriga fråga:
man kan säga att jag nästan har löst den men fick ett enda litet fel som förstörde allt. När jag ska räkna ut massan av vattnet tar jag dess volym (15 cl eller 15* 10ˆ-5 mˆ3) och multiplicerar med densiteten (998 kg / mˆ3). Facit å andra sidan väljer att ta skillnaden mellan massan av vattnet OCH kalorimetern och subtrahera från kalorimeterns vatten. Jag förstår att man kan göra så men borde man inte kunna göra på båda sätten? Jag får dock olika svar närmast gör det. Varför? Och när vet jag att det går att göra på båda sätten eller inte? Har det med själva frågan att göra?
Tacksam för svar
Jag har inte sett facit, men jag gissar att facit räknar ut vattnets massa genom att ta 233.15-95.77=137.38g. Det är ett exaktare värde än "cirka 15 cl" som det står i uppgifttexten.
Man kan säga att det har med själva frågan att göra. Den som hittade på frågan la in en liten extra klurighet i frågan.
I kursinnehållet för fysikämnet står det att man ska kunna lite om fysikens arbetssätt, dvs att laborera. En viktig sak att inse är att om ingångsdatat till en laborationen är dåligt, så blir troligen utgångsdatat ganska dåligt också. Säger man "cirka", så skulle det kanske kunna vara 14-16 cl, eller ännu osäkrare. Därför utförde man också kontrollmätningen av vattnet för att eliminera den osäkerheten som infördes då den som hällde i vattnet i kalorimetern mätte lite slarvigt.
Jag kan förstå din osäkerhet huruvida och när man kan göra på ena eller andra sättet. Man kan säga att man gör helt enkelt det bästa man kan, om det spelar roll för resultatet.