3 svar
66 visningar
boyla30 31
Postad: 28 maj 2020 10:44

Svag och stark syra

Vad är det som gör så att det blir svårare att räkna med en svag syra än en stark

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 maj 2020 11:05

En stark syra protolyseras till 100 %. Det betyder att man inte behöver använda sig av syrakonstanten när man räknar med starka syror, men det behövs för svaga syror.

boyla30 31
Postad: 28 maj 2020 11:05

Varför behövs det för svaga syror?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 maj 2020 11:12

För att det är en jämvikt - i en vattenlösning av t ex ättiksyra finns det (förutom vattenmolekyler) ättiksyramolekyler, acetatjoner och oxoniumjoner. Detta gör t ex att om du tillsätter lite NaOH till ättiksyralösningen så kommer de flesta hydroxidjonerna att reagera med ättiksyramolekylerna ,och pH-ökningen blir inte så stor som om man hade tillsatt lika mycket NaOH till rent vatten. 

Svara
Close