Surt pH-värdes påverkan på böngroddar
Jag undersökte tillsammans med min grupp hur mungbönans fröns tillväxt påverkas av surt regn. Först gjordes fyra vattenlösningar med olika koncentration av svavelsyra. En med pH-7, pH-6, pH-5 och slutligen en med pH-4. Sedan plockade vi fram fyra petriskålar och placerade två pappersbitar i vardera petriskål. Ovanpå pappersbitarna la vi i fyra torkade mungbönor per petriskål. Efter det placerade vi ytterligare två pappersbitar i vardera petriskål över bönorna. Sedan använde vi en pipett för att vattna bönorna med 10 ml av vattenlösningarna. En petriskål vattnades med vattenlösningen med pH-7, en med vattenlösningen med pH-6 osv. När alla testerna hade vattnats satte vi på locken till petriskålarna och bägarna med vattenlösningarna plastades in. Efter 5 dagar vattnades alla testerna med 2 ml av respektive vattenlösning, och bönorna flyttades till toppen av alla pappersbitarna. Därefter vattnades testerna med 2 ml av respektive vattenlösning efter 10 och 15 dagar.
Nu kommer vi till vårt problem. Det står att försurning förstör rötter och därmed förvårar att växten tar upp näring. Men våra böngroddar har inga rötter, och heller ingen jord att ta näring ifrån. Trots det blev groddarna kortare ju mer surt vattnet blev. Varför?
Tack på förhand :)
Mungbönor utvecklar inte rötter direkt, utan först den karakteristiska grodden. Om ingen av era groddar börjat utveckla rötter, kan det vara så att omständigheterna gjort att groddarna inte utvecklats tillräckligt långt för att behöva rötter.
Ju större grodd desto större behov av vatten och näringsämnen. Detta då cellerna i en större grodd kommer behöva specialiseras, för att göra det möjligt för grodden att växa på längden, bilda blad, ta upp näringsämnen m.m.
Du skulle i laborationsrapporten kunna beskriva hur långt i utvecklingen som dina groddar nått för att beskriva hur lång groddningen skett, t.ex. med detaljer om längd, färg(er), form, blad, vit grodd eller rakare grön stjälk etcetera. En bild är ofta ett bra sätt att dokumentera hur saker "ser ut", för det innehåller massvis med information.
Vidare kan du jämföra hur många bönor som bildade groddar vid de olika pH värdena, var det samma andel som utvecklade groddar? Det brukar alltid vara en andel av bönorna som inte bildar groddar utan bara sväller upp, och sedan börjar mögla.
Om det fanns möglande bönor, fanns dessa vid alla pH värden, eller var det en skillnad som kanske kan bero på pH?
Tack för tipset! ”Tyvärr” möglade ingen av bönorna… Men däremot var det en viss skillnad i hur lång grodden var.
För all del. Om ni inte såg någon direkt utveckling av groddarna (frånsett att den blivit längre), d.v.s. att groddens delar började skilja sig åt, så hade inte groddarna utvecklats tillräckligt mycket för att behöva bilda rötter.