6 svar
6737 visningar
moaandersson7 5 – Avstängd
Postad: 30 maj 2018 23:32

Surt och basiskt

Varför är ett ämne surt eller basiskt? Jag vet vad som menas med det men inte varför. Jag ska ha ett laborationsprov imorgon och jag måste verkligen kunna motivera varför till exempel en syra är sur. Typ som varför är en citron en syra?

SeriousCephalopod 2696
Postad: 30 maj 2018 23:42

Vad är det som du tror menas med att något är surt eller basiskt? Varföret måste ju vara kollat till vad begreppet betyder så det är väl bäst att utgå från vad du har för uppfattning av begreppet.

moaandersson7 5 – Avstängd
Postad: 30 maj 2018 23:45

Alltså, jag har ingen aning verkligen. Hittar ingen bra sida och har heller ingen som kan hjälpa mig.

SeriousCephalopod 2696
Postad: 30 maj 2018 23:54 Redigerad: 30 maj 2018 23:54

Jovisst men något vet du ju om syror och baser även om det är något vardagligt, så jag frågar rent allmänt. Man måste veta var du är annars kan man lika gärna kopiera wikipediasidan men där kanske du redan varit... Så om vi tar några startfrågor:

Om du får ett ämne kan du något sätt att avgöra om det är en syra eller en bas?

Vet du någon egenskap som syror har men som baser inte har? Vice- versa. 

Har du hört någon definition som du kan minnas men inte förstår och vad i den definitionen i så fall som var svårt?

moaandersson7 5 – Avstängd
Postad: 31 maj 2018 00:38

Nej, alltså ingen har förklarat varför en syra är sur och tvärt om för mig mer än du

SeriousCephalopod 2696
Postad: 31 maj 2018 01:16 Redigerad: 31 maj 2018 01:20

Det går inte att förklara något utan sammanhang och förförståelse eftersom man kan definitiera begrepp på olika sätt och förklaringar blir olika beroende på hur begreppen definitieras. Exempel: 

Definition 1:  Syror är ämnen som på molekylär nivå kan avge vätejoner till andra ämnen

Definition 2: Ett ämne sägs vara surt om det smakar surt i vardaglig mening

Förklaring 1. Syror smakar surt eftersom de avger vätejoner till molekyler i smakreceptorerna där mottagandet av vätejoner startar en kemisk kedjereaktion som tillslut tolkas som sur smak.

Men denna förklaring är bara vettig om detta är våra definitioner av begreppen surt eller syra. Om vi har andra definitioner eller andra uppfattningar av begreppen.

Definition 1: Ett ämne sägs vara en syra om det löst i vatten vid mätning ger ett pH-värde mindre än 7.

Definition 2: En lösning eller något annat sägs vara surt om den innehåller en syra.

Förklaring 2: Finns inget att förklara... Syror ger sura saker axiomatiskt. 

Jag frågar om din förståelse eftersom förståelsen man har alltid är utgångspunkten för en förklaring. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 maj 2018 06:51

Det här med surt och basiskt är (eller var från början) ett sätt att sortera ämnen efter hur de reagerar om man löser upp dem i vatten. 1) Ämnet ger ifrån sig en vätejon, det bildas oxoniumjoner och ämnet är en syra. 2) Ämnet tar upp en vätejon, det bildas hydroxidjoner och ämnet är en bas. 3) Ingetdera, och ämnmet är varken en syra eller en bas. (Sedan har man generaliserat syrabasbegreppet så att det fungerar även med andra ämnen än vatten, men då är man på universitetsnivå.)

Svara
Close