Sur, basisk eller neutral
Sitter och försöker förstå hur man vet om en vattenlösning av en "syra - bas par" reaktion är sur, basisk eller neutral. Förstår ju att om produkterna innehåller fler H+ är den sur, fler OH- basisk, eller lika många av de två neutral.
Men då jag ska ställa upp reaktionen för en vattenlösning av natriumkarbonat står det still... Vilken är den korresponderande "syra-bas" paret i detta fall? Och hur vet man exakt vilken som är "syra" och "bas"? Är det något man behöver läsa på och kunna utantill? Eller kan man se det på ngt vis?
Tänker jag rätt om jag försöker se vilka fria "joner"/ åskådarjoner som bildas - för att ta reda huruvida en vattenlösning är sur, basisk eller neutral? Har förstått att starka syror som t.ex. HCl ger en sur vattenlösning och att det på så vis finns ett mönster..
I natriunkarbonat har du jonerna natriumjoner och karbonatjoner. Karbonatjoner är det som blir kvar om en kolsyramolekyl ger ifrån sig båda sina vätejoner.
Du behöver lära dig de vanligaste syrorna och vilka joner som hänger ihop med var och en av dem. Dessutom behöver du lära dig basen ammoniak,
Om du löser upp saltet av en svag syra i vatten, får du en basisk lösning. Om du löser upp saltet av en svag bas, får du en sur lösning.
Okej.. Men hur blir det i detta fall? Jag har fått reaktionen som följande.. (Kanske inte helt korrekt balanserad osv..)
2Na^+ + H2CO3 ----- Na2CO3 + 2H+ H2O
Dvs. sur får jag vattenlösningen till...
I facit står det basiskt???
Sedan en annan fråga; Hur kan man på ett enkelt förståndigt sätt definiera ordet "korresponderande"?
Nej, den formeln du har är felaktig.
Om du löser upp saltet i vatten så sker det först en upplösning . Sedsn reagerar karbonatjonen med vatten i en syra-basreaktion: . I princip skulle vätekarbonatet kunna reagera med en vattenmolekyl till , men det kommer inte att hända in någon större utsträckning.
"Korresponderande" betyder i det här fallet ungefär "som hör ihop med".