5 svar
212 visningar
Sporerodas 60 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2017 14:55 Redigerad: 10 jul 2017 14:58

Supersymmetri

Hej!

Jag håller nu på att läsa grunderna i supersymmetri och det är mycket som jag inte förstår.

Jag har läst att supersymmetri är en teori som går ut på att alla fermioner har en superpartner som är en boson. Elektron har selektron, kvark har skvark, w boson har wino osv.

Det jag inte förstår är varför supersymmetri är nödvändigt. Jag har läst att det beror på kvantfluktationer och att tre av de grundläggande krafterna (inte gravitation) kan förenas till en och då uppstår det problem. Jag skulle vilja ha mer exakta svar. Hur löser problemen sig m.h.a supersymmetri?

Den första orsaken (kvantfluktationer) har jag problem med. Jag vet att kvantfluktationer är typ när partiklars energi inte bevaras alltså kan deras energi bli jättehög plötsligt? Och lösningen på problemet är att varje partikel har en superpartner??? Kan någon förklara?

Det andra problemet är att när de tre krafterna går ihop till en uppstår det små problem? Vilka problem!? Och förresten har jag bara hört om att elektromagnetism och svag kärnkraft samlas till en kraft (elektrosvag växelverkan). Jag har aldrig hört talas om att den starka kärnkraften också är med?

Jag undrar också vilka andra grundläggande symmetrier det finns som är bra att känna till. Jag tänkte läsa om supersymmetri och gaugesymmetri för att förstå någonting om partiklar, som higgs, spontana symmetribrott. Finns det andra symmetrier som är extra bra att känna till?

Mycket, mycket tacksam för svar!

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2017 20:43

Hej!

För att du ska få meningsfulla svar behöver vi få en uppfattning om vilken kunskapsnivå du befinner dig på. Är följande begrepp och områden välkända för dig? Liegrupp, Liealgebra, Cliffordalgebra, Kvantfältteori, Lagrangefunktion, Heisenbergs osäkerhetsprinciper, Virtuella partiklar, Feynmandiagram.

Albiki

Sporerodas 60 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2017 20:50

Jag kan lite om kvantfältteori, osäkerhetsprincipen, virtuella partiklar och feynamdiagramm. Alltså vet jag typ 50% av de begreppen som du pratar om. Dock så är jag inte så jättebra på matten i kvantfysiken. Men jag tror att jag är helt okej på begreppen speciellt virtuella partiklar och feynamdiagramm.

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2017 21:11

Hej!

När du skriver att du kan lite om exempelvis kvantfältteori, vad menar du då?

Kan du ge oss smakprov på vad du kan om kvantfältteori och feynmandiagram och virtuella partiklar?

Albiki

Sporerodas 60 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2017 21:27

Kvantfältteori:

Jag vet rätt grundläggande. T.ex att varje partikel har sitt egna fält t.ex elektronfältet fotonfältet osv. Partiklar är små excitationer i fälten och när två partiklar växelverkar t.ex elektron och foton så säger QFT att lite av energin i elektronfältet går över till fotonfältet och skapar en partikel. (Beskrev emisson av foton). 

Virtuella partiklar:

Jag har faktiskt lärt mig mycket saker om detta från pluggakuten i min tråd om betasönderfall.

En virtuell partikel är en superpositionerad partikel (partiklar kan vara på flera ställen samtidigt) med olika polarisation. (Vissa våglängder tar ut varandra och skapar en tänkt partikel med samlade egenskaper som spinn och isospinn.) T.ex är gluoner virtuella partiklar när de håller ihop kvarkar i en hadron. 

Feynamdiagramm:

De är diagramm som beskriver ett sönderfall. När jag jobbade med betasönderfall stötte jag för första gången på ett feynamdiagramm. Om jag ska beskriva det enkelt med och består det av olika pilar som visar vilka partiklar som sänds ut.

Mycket tacksam om ni rättar mig om jag har fått något fel.

Sporerodas 60 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2017 21:33

Med sönderfall så menade jag växelverkan, när jag läste igenom det insåg jag att det var fel. Det kan väl också vara växelverkan mellan typ elektroner och fotoner eller higgs och någon partikel med massa.

Svara
Close