4 svar
213 visningar
Jejo behöver inte mer hjälp
Jejo 7 – Fd. Medlem
Postad: 26 sep 2020 09:48

Superavancerat med kemisk formel för nedbrytning av klorofyll?

Hej! 

Jag skulle tro att jag har tagit mig vatten över huvudet, med de begränsade kemiska kunskaper jag har. Jag har en uppgift i Kemi 1 att fota en kemisk reaktion och förklara denna i såväl ord som med kemisk formel. Man ska även balansera formeln. Först skrev jag om den kemiska reaktionen vid förbränning av stearinsyra, men fick sedan för mig (av ren nyfikenhet) att jag istället ville skriva om varför löven ändrar färg på hösten. 

Jag har nu skrivit snart en sidas bakgrund och förstår själva processen bakom. Problemet ligger dock i att förklara detta med en kemisk formel, vilket jag tänkte göra genom att skriva kemiska formeln för nedbrytning av klorofyll, då det är detta som gör att resterande färger kommer fram. Det kan hända att det är jag som inte riktigt förstår hur jag ska lägga upp det och behöver läsa på mer, men jag är mest nyfiken på om någon här har en känsla för om det kommer vara mission impossible att göra detta som kemirookie och i en så pass liten uppgift? Jag vet inte riktigt hur jag ska börja med formeln och om jag behöver ställa upp och balansera i flera steg.

Dessutom är det lite diverse katalyserande enzym som deltar i varje steg, skriver man med dessa i kemiska formeln?

Om detta är så komplext som det känns för mig nu kanske jag får återgå till min stearinsyra, men höstlövsprojektet kändes betydligt mer intressant :)

 

Med vänlig hälsning,

Jenny

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 26 sep 2020 10:15

Det är definitivt onödigt komplicerat. Processerna bakom nedbrytning av klorofyll lär man sig nog bara om man går något väldigt nischat program på universitetet. Det ligger definitivt utanför gymnasiekemin.

Mitt förslag är alltså att du väljer förbränning av stearinsyra istället. Vill du ha något förslag med växter kan du kanske välja fotosyntesen istället.

Jejo 7 – Fd. Medlem
Postad: 26 sep 2020 10:41

Tack för svar! Det var ju synd, men började misstänka det då jag hade lite (eller snarare mycket) svårt att få till formlerna. Fotosyntesen nämns i instruktionerna som en reaktion som ligger på E-nivå, då den är så känd. Stearinsyra kändes inte heller så komplicerat, så jag försökte hitta något som möjligtvis kunde ge ett högre betyg än E på uppgiften. Det gick visst lite överstyr. Jag tycker det är knepigt att bedöma svårighetsgraderna på kemiska reaktioner.

Någon som har förslag på en reaktion som skulle kunna anses lite "svårare" än exempelvis fotosyntes, men ändå inom ramen för gymnasiekemi? Eller kanske förbränning av stearinsyra har potential för att ge högre betyg?

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 26 sep 2020 11:53 Redigerad: 26 sep 2020 11:54

Man kan ju ”komplicera” förbränning av stearinsyra. Normalt sett antar man att det sker en fullständig förbränning och skriver att produkterna är koldioxid och vatten. Det sker dock bara om det finns tillräckligt med syre.

I verkligheten bildas en del andra produkter som sot och kolmonoxid utöver koldioxid och vatten när ett stearinljus brinner. Det ser man ganska tydligt om man håller något ovanför ljuset eftersom det blir svart av sot.

Kan du skriva reaktionsformler för detta:

  1. Stearinsyra reagerar med syre och bildar koldioxid och vatten.
  2. Stearinsyra reagerar med syre och bildar kolmonoxid och vatten.
  3. Stearinsyra reagerar med syre och bildar sot (du kan anta att det består av rent kol, C(s)) och vatten.

Sedan kan du diskutera vilken reaktion som dominerar vid olika förhållanden. Finns det någon skillnad om du låter ljuset brinna ”öppet” eller om du täcker över det med ett glas? Om du blåser luft lite försiktigt på ljuset?

Jejo 7 – Fd. Medlem
Postad: 26 sep 2020 16:56

Ja men toppen, vilken bra idé att göra reaktionen med stearinsyra mer komplicerad! Då slipper jag påbörja en tredje reaktion och kan ändå förhoppningsvis höja nivån en aning. Det ska jag absolut fila vidare på.

Stort tack för inspirationen! 

Svara
Close