2 svar
751 visningar
Draxlerz445 behöver inte mer hjälp
Draxlerz445 65 – Fd. Medlem
Postad: 17 feb 2020 00:20 Redigerad: 17 feb 2020 00:37

Sulfatjon och även vattenmolekyler

Hur kan sulfatjonen(SO4 med - 2 laddning) vara en sammansat jon när joner är bindningar mellan metal och ickemetall joner?

Svavel och syre är ickemetaller

samma sak gäller ammoniakjonen men den kan jag ta en annan dag

 

Hur kan vattenmolekylen vara H2O när väte och syre från början bildar gärna kovalenta tvåatomiga molekyler? Hur separeras O2 för att bilda H2O

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 feb 2020 11:18

Joner är inte "bindningar mellan metal och ickemetall joner" - joner är laddade partiklar (oladdade partiklar är antingen atomer eller molekyler). Jag tror att du blandar ihop det med jonbindning, som är bindningar mellan positiva och negativa joner.

Sulfatjonen är en laddad förening som består av en svavelatom (icke-metall) och fyra syreatomer (icke-metall). Sulfatjonen hålls ihop av kovalenta bindningar, även kallade elektronparbindningar - elektronerna binder sig BÅDE till svavelatomen och till syreatomen. Eftersom sulfatjonen är laddad, är den just en jon (och inte en molekyl - svavelsyra, däremot, är en molekyl).

Det är ungefär likadant men enklare med ammoniakmolekylen och ammoniumjonen - elektronparbindningar mellan kvävet och vätena. Det finns ingenting som heter en ammoniakjon!

Det finns bindningar mellan väteatomerna i en vätgasmolekyl, och mellan syreatomerna i en syrgasmolekyl, precis som det finns bindningar mellan väte och syre i en vattenmolekyl. Det råkar vara så att det sammanlagt är starkare bindningar i 4 st O-H bindningar som i två vattenmolekyler än i en syrgasmolekyl och två vätgasmolekyler, så det är energimässigt fördelaktigt för den reaktionen att ske.

Draxlerz445 65 – Fd. Medlem
Postad: 17 feb 2020 11:49

Nu förstår jag, tack

Svara
Close