Substantiv
Vad är ett substantiv?
Är det ett substantiv om man kan sätta en, ett, flera eller mycket framför?
Tsck i förhand!
Ja, typ rätt, men i substantivklassen igår även egennamn som Stockholm, Johan, Lovisa, Pluggakuten som man inte kan sätta en eller ett framför
"Mycket" kan man sätta framför adjektiv också, inte bara substantiv, t.ex. "mycket bra".
Man kan det med en och ett också, när man utelämnar substantivet som hör till: "Vilken penna vill du ha? Jag tar en grön."
Ja men reglerna fungerar i olika fall.
en/ett fungerar för substantiv i singular
flera fungerar för substantiv i plural
mycket fungerar för substantiv i mängd ex. mycket guld, mycket kaffe, mycket järn
Ingen av de här reglerna fungerar ensamt utan kompletterar varandra.
Qetsiyah skrev:Ja, typ rätt, men i substantivklassen igår även egennamn som Stockholm, Johan, Lovisa, Pluggakuten som man inte kan sätta en eller ett framför
Sanning med modifikation. Det går att sätta en eller ett framför egennamn när det är nödvändigt, exempelvis när man behöver tillfoga ett adjektivattribut. ex. ett regnigt Stockholm, en fantastisk Lovisa, ett fungerande Pluggakuten etc.
Tack för svaren, hur vet jag att det är ett substantiv?
Det är ett namn på en sak, ting, företeelse eller abstrakt begrepp.
I normalfallet så går det att sätta en eller ett framför. En annan kanske bättre regel är att substantiv alltid går att böja till bestämd form ex. kaffe-kaffet, guld-guldet, kärlek-kärleken, ångest-ångesten, kollo-kollot, finans-finansen, inkomst-inkomsten.
Dina regler fungerar men man måste testa alla regler eller veta vilken av dem man ska använda.
Jonto skrev:En annan kanske bättre regel är att substantiv alltid går att böja till bestämd form ex. kaffe-kaffet, guld-guldet, kärlek-kärleken, ångest-ångesten, kollo-kollot, finans-finansen, inkomst-inkomsten.
Jonto - Jonton? Jontot?
:-)
Hihi, egennamn är speciella, eftersom varje egennamn syftar på en bestämd person, en viss ort, en viss nation etc. I den väldiga Svenska akademiens grammatik (ca 3000 sidor, finns på nätet) anser man egennamn vara så speciella, att man har valt att låta dem bli en egen ordklass.
Ok! Tack!!
joculator skrev:Jonto skrev:En annan kanske bättre regel är att substantiv alltid går att böja till bestämd form ex. kaffe-kaffet, guld-guldet, kärlek-kärleken, ångest-ångesten, kollo-kollot, finans-finansen, inkomst-inkomsten.
Jonto - Jonton? Jontot?
:-)
Absolut! Om det ska vara neutrum eller utrum får man välja själv. Jag kör helst med utrum.
Jag rangordnar dock helst Egennamn under Nomen där Substantiv, Pronomen och Egennamn tillsammans utgör Nomen.