Substansmängd
Har fått i uppgift att beräkna molmassan av Natriumsulfat - Na2(SO4) · 10 H2O. den där lilla pricket som motsvarar multiplikation inom matten, är den samma i kemin eller vad? blir förvirrad
Vissa salter kan binda till sig en eller flera vattenmolekyler, per jonpar. Pricken anger antalet vattenmolekyler som denna form av natriumsulfat binder (d.v.s. två natriumjonerna binder tillsammans med en sulfatjon fem vattenmolekyler).
Det kan för ett salt finnas mer än ett antal vattenmolekyler, och dessa kallas kristallvatten. Och så finns det salt utan kristallvatten (och då skrivs inte pricken och siffran ut).
Ragnar Lothbrok skrev:Har fått i uppgift att beräkna molmassan av Natriumsulfat - Na2(SO4) · 10 H2O. den där lilla pricket som motsvarar multiplikation inom matten, är den samma i kemin eller vad? blir förvirrad
Multiplikationstecknet ska i kemin tolkas som ett + i detta fall
Min gissning är att den där pricken hittades på av någon som var van att använda som multiplikationstecken.
Kristaller består av partiklar (t.ex. joner, molekyler) som är organiserade efter en bestämd symmetri. Symmetrin beror på partikeln/partiklarna som ingår, men även kristallvattnet.
Genom att partiklarna packas/upprepas med en gemensam symmetri, kan många partiklar bygga upp en kristall som vi kan se med blotta ögat. Som jämförelse så består ett korn av bordsalt (NaCl) av 1.2 × 1018 joner! Med större partiklar går det så klart åt mindre partiklar för att bilda en kristall med samma storlek.
Kristallens symmetri påverkas även av kristallvatten, men för att slippa specificera vilken symmetri ett salt har används punkten. När ett ämne används som reaktant är kristallernas symmetri inte alls intressant, för skall du skapa en saltlösning från ett fast salt spelar symmetrin ingen roll. Du vill bara veta hur mycket vatten som ett jonpar (t.ex. 2Na+ + SO42-) har, så att du genom den högre molmassan kan väga upp rätt massa och få rätt koncentration.
En kristalls symmetri kan så klart vara intressant, t.ex. inom den fysikaliska kemi, som kan användas för att beskriva hur saltet är uppbyggt, men då måste mer information anges, motsvarande kristallens: sammansättning (joner + vatten), symmetri och hur de ingående partiklarna och vattnet är ordnade i förhållande till varandra. Samma sak vid undersökningar av andra kristaller som t.ex. protein/nukleinsyror.
Så punkten anger endast antalet vatten (per jonpar), vilket har kunnat bestämmas sedan länge (väga, värma, väga igen). Det är först relativt nyligen som vi har kunnat bestämma strukturen av salt (med Röntgenkristallografin början under 1910-20 talen), så innan dess angavs endast antalet vatten, vilket indikeras med pricken.