1 svar
755 visningar
Euth behöver inte mer hjälp
Euth 11
Postad: 5 mar 2017 16:24

STUDIETEKNIK - tips

Tänkte att vi sammanfogar en tråd som berör studieteknik, det intressanta med just studieteknik är att det är så pass individuellt. Det handlar i grund och botten om hur man studerar, detta kan finnas stora olikheter mellan hur vissa studerar jämnfört med andra. Sen får man också ta hänsyn till vilken nivå man studerar, vissa tips berör främst grundskoleelever medan andra är mer inriktade på högskolestudier.

Några tips som jag har, som jag ständigt använder mig av i min utbildning är följande

- Skriva nyttiga anteckningar under föreläsningarna som sedan kan användas. Sedan renskriver man de, detta gör att hjärnan får full kontroll över texten. Detta kan sedan användas i samband med att man löser uppgifter eller läser genom litteraturen.

- Läsa genom en text flera gånger, verkligen greppa den. Detta anspelar sig även på den ovan nämnda, då man greppar materialet fullt ut.

- REPETITION är nog det viktigaste av allt, bästa av allt är, när man påbörjar ett nytt material/litteratur/föreläsning/kapitel att skumma genom sina anteckningar från föregående del. Detta ökar chanserna för långtidsminnet och du får på så sätt något att associera till under tentan/provet.

- FÖRKLARA det du läser för någon annan, en extremt bra teknik för att öka förståelsen.

- Hitta en bra studiemiljö, är du i behov av struktur? Strukturera! Gillar du att studera med musik? 

- Planera veckodagarna, stäm av med det som är klart. På så sätt undviker du att stressa med allt precis innan tentan/provet!

 

Detta var lite som jag hade, fyll gärna på!

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 6 mar 2017 12:18

Rita bilder. Ofta minns jag saker utifrån de bilder jag ritade till anteckningarna. Det är lättare att minnas en bild än ett block med text. 

Ställ dig frågan "varför" så fort det dyker upp något nytt, och lär dig det med. Detta gör du för att fördjupa de kunskaper som läroböckerna ger innan du kommit fram till högre utbildningar. Grundskolans böcker är väldigt ytliga. Gymnasiets går ner en bit, men ligger oerhört långt ifrån innehållet i högskolornas och universitetens böcker. Förfjupar du dina egna kunskaper i förväg får du dels bättre betyg i grund- eller gymnasieskolan, dels slipper du stoff-chocken när du börjar universitetet.

Amerikanerna använder frågekort i stor utsträckning. Dvs. att man skriver kort med en fråga på ena sidan och svar på motsatt sida. Sedan pluggar man med hjälp av korten, ensam eller i par. Det är perfekt för begreppsträning, men används väldigt sällan i Sverige trots att det finns en uppsjö digitala hjälpmedel för just den typen av plugg.

Svara
Close