Struktur och ton under Pm
Hej Jag har nyligen fått uppgiften att skriva ett PM på universitetsnivå men det har varit ett par år sedan jag skrev ett Pm sist. Jag har sökt upp lite olika guider och tror att jag har kunnat formulera upp ett okej struktrurerat Pm utifrån detta. Det PM som vi har fått i uppgift att skriva ska handla om Etiska och Moraliska aspekter av Energianvänding. Hade hemskt gärna viljat ha hjälp med ifall jag har formulerat upp ett Pm som har en okej struktur och uppbyggnad då jag personligen att den generella röda tråden försvann någonstans i mitten av Pmet. Hade hemskt gärna tagit emot all typ av feedback och ifall den generella tanken av ämnet kommer fram utifrån Pmet. Tack i Förhand
Pm:
I dagens moderna värld är utvecklingen inom teknologi och ekonomi större än någonsin och behovet av energi är väldigt stor. I samband med detta blir frågor om etik och moral mycket relevanta. Den ökande energi- produktionen och förbrukningen har stora konsekvenser för miljön, samhällets struktur och framtida generationers möjligheter.
I detta PM diskuteras och tas de etiska aspekterna av energianvändning upp, med speciellt fokus på hur energialternativ kan påverka människor på olika sätt och hur detta kan bidra till en rättvis energipolitik. Olika sätt att skapa energi finns det gott om men var och en kommer med sina egna etiska dilemmor.
En av de största bidragen till energi är fossila bränslen som är en resurs som orsakar stora miljöproblem. Kärnenergi är ett alternativ som minskar behovet av fossila bränslen men bidrar också till avfall som måste förvaras oåtkomligt för människor i tusentals år till följd av dess farliga egenskaper. Energikällor som dessa är både bristfälliga och farliga och de bidrar även till en ökad risk för konflikter då de kan ses mycket värdefulla.
Energikällor som sol- vind och vatten är även också alternativ som är renare och mer hållbara men medför även flera etiska problem. Dessa är oftast dyrare än fossila bränslen och kärnenergi men bidrar till större hållbarhet över en längre period. Detta kan leda till att fattigare länder får stå med mer förorenade energikällor medan rikare länder kan ha råd med dyrare energialternativ och dess utveckling.
Inom olika energifrågor kan både politiska och individuella beslut påverka. Man skulle kunna se på detta att marknaden bör styra energimarknaden men små val kan se stora samhällseffekter. Kollektiva och politiskt styrda beslut kan få stora samhällskonsekvenser, då energipolitiken kan påverka både social rättvisa och framtida ansvar. När det kommer till etikfrågor finns det två ämnen som ofta kommer upp särskilt inom energipolitik. Utilitarister anser att energipolitiken bör gynna samhällsnyttan fullt ut, även ifall det hade lett till en ojämn fördelning av kostnader och fördelar. Deontologer anser dock att vissa rättigheter, som rätten till en säker miljö, inte bör offras för att maximera nyttan. De argumenterar att det är orättvist att lägga större börda på fattigare grupper, även ifall det leder till större samhällsnytta.
Framtida generationer påverkas av dagens energibeslut som görs i samhället. Fossila bränslen är begränsade och avfall från kärnenergi kan vara en farlig risk i flera tusen år. Man måste därför balansera nuvarande behov med långsiktiga hållbarhet för att säkerställa en rättvis och ansvarsfull energipolitik både i nutid och framtid.
Sammanfattningsvis är energifrågor inte bara tekniska eller ekonomiska utan de är även väldigt etiska. De val vi gör idag påverkar inte bara oss utan framtida generationer och den framtida globala miljön. Genom att investera i och utforska förnybar energi minskar vi energiförbrukningen och uppmuntrar en rättvis fördelning av resurser och där kan vi ta steg mot en hållbar och etiskt ansvarsfull energipolitik.
Den övergripande strukturen är ganska bra.
Problemen ligger i ton och innehåll. Innehållsmässigt är texten väldigt ytlig och är inte så utvecklande. Är inte i sig ett jättestort problem om när du övar skrivande specifikt men nivån är godkänt och inget mer. I stycke 2 nämner du exempelvis att det finns etiska dilemman med energiutvinning men du utvecklar aldrig vad dessa faktiskt är. En bedömningsmatris vore E: nämner C: utvecklar A: nyanserar.
Gällande ton så är språket stundvis informellt. Du skriver i passiv ton vilket är bra, men fallerar några gånger med uttryck som "man skulle kunna säga" vilket är talspråk. Grunder är god.
Ett återkommande problem är att du förlänger dina meningar genom att lägga in utfyllnadsord som inte hör hemma i en formell text. Jag kan på flera ställen i första två paragraferna ta bort ord utan att något sker med innebörden. Att diskutera exempelvis såklart att man tar upp det man diskuterar så "diskutera" och "ta upp" behövs inte båda. Många meningar är ganska intetsägande.
Jag markerar några notiser nedan.
Jag rekommenderar att du helt omarbetar diskussionen av de etiska dimensionerna och konkretisera dem med exempel.
Pet peeve från min sida att faktumet att kärnavfall måste lagras "tusentals år" inte är en verklig problembeskrivning. Guld i bankvalv ska väl också lagras i tusentals år. Det betyder inte att guld är ett problem.