Strömstyrka över tid graf
Enligt bokens instruktioner borde grafen för strömstyrkan över tid vara under x-axeln, och exponentiellt närma sig x-axeln dvs y=0. Detta gäller för urladdning av kondensatorer och innebär att ström nu går åt motsatt håll vid urladdning.
Varför är lösningens graf ovanför x-axeln när det är urladdning det handlar om?
Partykoalan skrev:Enligt bokens instruktioner borde grafen för strömstyrkan över tid vara under x-axeln,
Du har massor med bilder, men detta ser jag inte där.
Hur som helst, spelar ingen roll.
Okej, om du tar en titt på formeln för strömstyrkan för urladdning av kondensatorn i boken så innehåller den inte ett minustecken, vilket den borde eftersom det handlar om derivata av laddningsfunktionen över tid.
Sedan visar boken också att när det gäller urladdning så ska grafen för strömstyrkan starta vid negativt y-värde och närma sig noll exponentiellt pga strömmen går åt motsatt håll. Det innebär att strömfunktionen inte kan ha ett positivt värde enligt bilden nedan.
Men formeln för ström ovan säger ju tvärtom att strömmen kan anta ett positivt värde för urladdning vilket gör att man blir förvånad. Hur ska man tänka egentligen?
Partykoalan skrev:Men formeln för ström ovan säger ju tvärtom att strömmen kan anta ett positivt värde för urladdning vilket gör att man blir förvånad. Hur ska man tänka egentligen?
Jag är fortfarande lika oförstående.
Bilden visar en graf med först uppladdning (ström går in i kondensatorn) och därefter urladdning (ström ur kondensatorn).
Ja, man kan även rita urladdning med en positiv ström. Ingen vettig människa bryr sig.
Okej, då hänger jag med. Så grafen för strömstyrkan kan alltså se likadant ut både för upp- och urladdning.
Och det spelar ingen roll om funktionen för strömstyrkan vid urladdning är positiv eller negativ? Har jag förstått det korrekt? De borde ha förklarat det lite bättre i boken i så fall.
Det beror på konventionen. Det är konventionellt att ett batteri ger en positiv ström, eller hur?
Nu, hur hanterar man uppladdning av ett bilbatteri? Insisterar man på att den strömmen är negativ? Det skulle vara ovanligt petimätrigt. Så strömmens riktning beskrivs med ord.
Men om upp- och urladdning är i samma figur, då är det vettigt och tydligt att rita dem med motsatt tecken.
Det är likadant med dioder - olika konventioner för lysdioder och för solceller.
Okej, ja det stämmer att konventionellt så går strömmen från batteriets pluspol till minuspol och man tänker sig strömmen som positiva laddningar i rörelse.
Och vad gäller uppladdning av ett bilbatteri så har du en poäng. Menar du att det vore bättre att beskriva riktningen med ord istället för att använda sig av en massa minustecken? Det håller jag med om.