3 svar
371 visningar
Messi1010 behöver inte mer hjälp
Messi1010 282
Postad: 27 feb 2021 02:35 Redigerad: 27 feb 2021 18:07

Ström

En spole med resistansen R och induktansen L kopplas till en spänningskälla med en konstant polspänning U. När kretsen sluts varierar strömmen i med tiden t enligt differentialekvationen

L*dI/dt+RI=U

 

 
a)Den givna differentialekvationen kan skrivas 

dI/dt+R/L*I=U/L

Visa att I=UR är en partikulärlösning och ange sedan den allmänna lösningen.

Jag har inga problem med denna och får fram att den allmänna lösningen blir I=C*e^(-Rt/L)+U/R 

 

 
b)Bestäm den allmänna lösning som uppfyller villkoret att strömmen är noll då kretsen sluts.

Här har jag problem att jag vet att I=0 fast jag vet inte vad t är, min gissning att även den ska vara noll rent logiskt fast har ingen förklaring till varför när jag sätter in värdena så stämmer det fast hade någon kunnat förklara varför t ska vara också noll?

 

c)

Hur länge, uttryckt i sekunder, efter det att kretsen sluts dröjer det innan

I=0,98⋅U/R

U=4,5 V, R=12 kΩ och L==45 kH ?

Svara i hela sekunder.

Denna uppgiften borde inte hela vara något problem eftersom det gäller nog endast att sätta in värdena och sedan lösa ut t fast min fråga här blir vilken lösning ska jag använda? Ska jag använda den allmänna lösningen d.v.s  I=C*e^(-Rt/L)+U/R eller den som uppfyller villkoret i b) att strömmen är noll då kretsen sluts och hur ska jag veta det?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 27 feb 2021 18:10

b) När strömmen sluts ÄR tiden t = 0. 

c) Använd formeln från b). Att strömmen är 0 när kretsen inte är sluten borde du ha lärt dig i fysiken - man förutsätter tydligen att det bara är naturvetare och möjligen teknister som läser Ma5.

JohanF Online 5412 – Moderator
Postad: 27 feb 2021 18:53

Diffekvationen är bara definierad efter att brytaren har slutits. Då blir det oftast enklast matematik om man definierar tiden att vara noll vid det tillfället. Du kan lika gärna definiera t=t0 när brytaren sluts, dvs I(t0)=0 (istället för I(0)=0. Skillnaden hade bara blivit att konstanten C i allmänna lösningen hade blivit annorlunda för att kunna uppfylla startvillkoret.

Och c-uppgiften blir också samma sak, eftersom du räknar ut ett deltat från det att kretsen slutits, inte från t=0.

JohanF Online 5412 – Moderator
Postad: 27 feb 2021 19:03

Men om du har återgett formuleringen av uppgift b precis som den står i din bok, så finns det inget som säger att du måste sätta t=0 vid I=0. Du får alltså lägga tidsaxeln hur du vill. Problemet blir då bara att ditt svar på vad konstanten C blir, kommer inte att överensstämma med facit (utan att för den skull vara fel). 

Det hade varit mycket bättre om uppgiften hade talat om att kretsen sluts vid t=0. 

Svara
Close