Strömförande ledare i magnetfält
Hur tänker man här? Vad händer med kraften om den ena strömmen är 2 gånger större än den andra. F = BIl
Bra och användbar formel! Du behöver avgöra två olika saker:
- Är "den högra" kraften störst, eller den vänstra, eller är de lika starka
- Kommer ledarna att dras mot varandra eller tryckas iväg från varandra?
B-fältet kring varje ledare är proportienellt mot strömmen genom ledaren, så fältet från L2 är dubbelt så stort som fältet från L1 vid ett visst avstånd (avståndet mellan ledarna).
Denna formel (för magnetisk fältstyrka kring rak strömförande ledare) är:
, men i detta fall är faktorn konstant (eftersom avståndet r är avståndet mellan ledarna och de bifinner sig i samma medium får man anta), alltså är B proportienell mot I.
I formeln F=BIl är kraften på ledaren orsakat av ett yttre magnetfält (inte ledarens eget), så för en viss längd l av ledarna:
och , med eftersom B2=2B1 så ser vi vad....?
Rita ut fältlinjerna kring båda ledarna (höger hand: tummen i strömriktningen, fingrarna i fältriktningen), så ser du var det blir en förstärkning av totala fältet (fältlinjer i samma riktning) och var det blir en försvagning av totala fältet (fältlinjer i motsatt riktning) kring var och en av ledarna. Kraften är riktad mot försvagningen av totalfältet!
Alternativt använder du höger hands tumme, pekfinger och långfinger som ett koordinatsystem där dessa fingrar är vinkelräta mot varandra. Tummen i strömmens riktning, pekfinger i den riktning det yttre magnetfältet (från andra ledaren) har vid aktuell strömförande ledare. Då är långfingret i kraftens riktning.
Båda metoderna innebär samma sak.
Varför blir det F1 = B2 * I *l?
Ska det inte var F1 = B1 * I *l
Smaragdalena skrev:
- Är "den högra" kraften störst, eller den vänstra, eller är de lika starka
Använd här Newtons tredje lag. Då är det ingen risk att det blir fel.
Ledaren L1 påverkas av magnetfältet som skapas av L2, inte det magnetfält som skapas av den egna strömmen. Därför blir det F1 = B2 * I1 * l och F2 = B1 * I2 * l
Okej tack