Storleken 1:4 och antal elektroner 1-100. Varför?
Storleken på en atom varierar bara en faktor 4 eller så från den minsta till den största medan antalet elektroner varierar från 1 upp till ca 100. Varför?
Mitt svar:
Eftersom att en atom strävar efter balans och det får den genom att uppnå ädelgasstruktur. Det vill säga, att atomen har 8 valenselektroner. Men om en atom ska få ädelgasstruktur måste den avge och ta emot elektroner därför kan antalet elektroner varierar från 1 upp till ca 100 stycken. Medans skalen kan vara från 1-4 skal. När en atom upptar/avger elektroner och blir ädel kommer den att ha storleken 1-4 medans elektronerna varierar. Om alla atomer har uppnått ädelgasstruktur kommer de att se ut på det här viset.
Är det på rätt spår, eller är jag ute och cyklar´?
Du är ute och cyklar. Man pratar om atomer, d v s oladdade partiklar, så de har lika många elektroner som antalet protoner i kärnan.
Smaragdalena skrev:Du är ute och cyklar. Man pratar om atomer, d v s oladdade partiklar, så de har lika många elektroner som antalet protoner i kärnan.
Va, men varför blir det en faktor på 1:4?
Om vi tar natrium som exempel, så hamnar den "nya" elektronen i skal 3. Natriumatomen är betydligt större än neon, den ädelgas som är alldeles innan. Men när man "fortsätter framåt" blir atomerna mindre, eftersom det är lika många skal, men större kärnladdning d v s starkare attraktion mellan kärnan och elektronerna. Detta fortsätter tills man kommer till ädelgasen argon, vars atom bara är lite större än neonatomen. Detta upprepas i varje period (= vågrät rad i periodiska systemet).
Underlig fråga kan jag tycka eftersom väte och cesium (samma grupp) har en bohrradie som skiljer med en faktor 10. Det skulle vara intressant att veta hur "storleken" definieras enligt kursboken.