3 svar
69 visningar
mystyle behöver inte mer hjälp
mystyle 17 – Fd. Medlem
Postad: 5 aug 2021 16:27

Stökiometri: molförhållanden

Hej! 

Jag förstår i stort sätt allt inom stökiometri men det är en liten sak som jag har stort problem med.

Det är när det kommer till en uträkning där det är n(x)n(y)för att få reda på molförhållanden. Själva molförhållanden har jag inga problem med att förstå men just i uträkningar har jag svårt att förstå vilken som ska vara täljaren och vilken som ska vara nämnaren. Skulle någon kunna vara så snäll att förklara detta på ett enkelt sätt?

 

Stort tack i förhand! :)

Smutstvätt 25191 – Moderator
Postad: 5 aug 2021 16:50 Redigerad: 5 aug 2021 16:50

Detta upplevs ofta som mer förvirrande än det behöver vara. Molförhållandet kan beräknas med reaktanter i täljaren eller nämnaren, det som är viktigt är att vara noggrann med vilken du använder. Om du tar fram molförhållandet reaktantprodukt, och du undrar vad som händer med en reaktant, måste du dividera reaktanten med molförhållandet. Om du istället tar fram molförhållandet produktreaktant och undrar vad som händer med en reaktant, måste du multiplicera reaktanten med molförhållandet. 

Resultatet blir detsamma, men det är ofta lättare att multiplicera än att dividera, så det kan vara en fördel att lägga det led som du vill multiplicera med (reaktant eller produkt) i nämnaren när du tar fram ditt molförhållande, men det är egentligen bara en smaksak. 

 

För att göra en lång historia kort: Det spelar ingen roll om produkten står i täljaren eller nämnaren, bara du håller koll på hur du använder kvoten efter att du beräknat ditt molförhållande. :)

mystyle 17 – Fd. Medlem
Postad: 5 aug 2021 16:53

Tusen tack, nu hänger jag äntligen med! =)

Smutstvätt 25191 – Moderator
Postad: 5 aug 2021 17:14

Vad bra, varsågod! :)

Svara
Close