Stökiometri- Koncentrationen av H2CO3 i läsk
För att läsk inte ska smaka så fruktansvärt sött, tillsätter man koldioxid under tryck. Koldioxiden löser sig i läsken och bildar kolsyra H2CO3.Vid ett försök ställdes en nyöppnad läsk (330 ml) i ett varmt vattenbad. Då sönderdelas kolsyran i läsken enligt reaktionsformeln:H2CO3(aq)→CO2(g) + H2OVolymen för den bildade koldioxiden mättes till 756 ml, vid temperaturen 24 oC och ett tryck av 99,0 kPa.Beräkna koncentrationen för H2CO3 i läsken.
Försökte lösa denna uppgift med idealgaslagen P * V = nRT så 99 * 10^3 pa * 0.000756 m3 = n * 8.3 * 297,15 K. Fick då att n = 0.03 mol och satte in det värdet i c = n/v = 0.03/0.756 = 0.04 mol/dm3. Facit säger att det ska bli 0.092 M
Du har 330 ml läsk, inte 756 ml.