stökiometri 5
Hej!
Jag ska lösa följande uppgift. Men min reaktionsformel blir fel. Jag tänker att den borde bli så här i och med att man leder in klor i en lösning MgBr2. Borde inte det vara reaktanterna iståfall?
Man bör skriva sin reaktionsformel utan åskådarjoner, i det här fallet är det magnesiumjonerna som skall bort.
Smaragdalena skrev:Man bör skriva sin reaktionsformel utan åskådarjoner, i det här fallet är det magnesiumjonerna som skall bort.
Hur blir det då?
Kloratomer + bromatomer= brom?
Nej. Klorgas + bromidjoner (i vattenlösning) => kloridjoner (i vattenlösning) + flytande brom. Formeln är korrekt balanserad, det är bara magnesiumjonerna som skall bort, eftersom de inte deltar i reaktionen.
Smaragdalena skrev:Nej. Klorgas + bromidjoner (i vattenlösning) => kloridjoner (i vattenlösning) + flytande brom. Formeln är korrekt balanserad, det är bara magnesiumjonerna som skall bort, eftersom de inte deltar i reaktionen.
så Cl2 står för klorgas? och det bildas bromidjoner eftersom MgBr2 består av magnesiumjoner och bromidjoner?
Så det blir
Cl2 (g) + Br2- (aq) => Br2 + Cl2 ?
Varför ingår inte vatten i lösningen, varför reagerar ämnena inte med vatten?
Om inte magnesiumbromiden hade varit upplöst i vatten, så hade inte klorgasen kommit åt att reagera med bromidjonerna (bara med dem som råkade vara på ytan av magnesiumbromidkristallen).
Vatten skall inte vara med i reaktionsformeln, eftersom vatten inte reagerar. Däremot borde det stå (aq) efter kloridjonerna och bromidjonerna, för att visa att de är i vattenlösning.
Cl2 (g) + Br2- (aq) => Br2 + Cl2 ?
Varför blir det 2Br- istället för Br2- i reaktanterna?
Rita upp elektonkonfigurationen för en bromidjon. Försök rita upp elektronkonfigurationen "Br2-". Lägg upp bilderna här om du vill ha mer hjälp.
Smaragdalena skrev:Rita upp elektonkonfigurationen för en bromidjon. Försök rita upp elektronkonfigurationen "Br2-". Lägg upp bilderna här om du vill ha mer hjälp.
Detta är elektronkonfigurationen för bromatomen. Vet inte riktigt hur jag ska visa för bromidjonen, vet att det finns en extra elektron i yttersta skalet som gör att atomen uppfyller ädelgasstruktur men vet inte riktigt hur jag ska visa det
Hur många elektroner är det i yttersta skalet på en ädelgas?
8 st
Hur många elektroner är det i det yttersta skalet på en bromidjon, som har tagit upp en elektron jämfört med bromatomen och därmed fått ädelgaskonfiguration?
Smaragdalena skrev:Hur många elektroner är det i det yttersta skalet på en bromidjon, som har tagit upp en elektron jämfört med bromatomen och därmed fått ädelgaskonfiguration?
bromidjonen har 8 valenselektroner medan bromatomen har 7
Ja, elektronkonfigurationen för bromidjonen är helt identisk med elektronkonfigurationen för ädelgasen krypton.
Hur går de när du försöker rita upp elektronkonfigurationen för den hypotetiska jonen Br2-?
Smaragdalena skrev:Ja, elektronkonfigurationen för bromidjonen är helt identisk med elektronkonfigurationen för ädelgasen krypton.
Hur går de när du försöker rita upp elektronkonfigurationen för den hypotetiska jonen Br2-?
Blir det såhär?
Om vi räknar med att den vänstra atomen har 8 elektroner i yttersta skalet, så har den högra bara 6. Det är alltså sammanlagt 14 valenselektroner, så det motsvarar en brommolekyl, inte en jon. Men om det hade varit en brommolekyl så borde de båda bromatomerna delat på ett elektronpar (d v s 2 elektroner) så att båda hade 8 elektroner i sitt yttersta skal.
Smaragdalena skrev:Om vi räknar med att den vänstra atomen har 8 elektroner i yttersta skalet, så har den högra bara 6. Det är alltså sammanlagt 14 valenselektroner, så det motsvarar en brommolekyl, inte en jon. Men om det hade varit en brommolekyl så borde de båda bromatomerna delat på ett elektronpar (d v s 2 elektroner) så att båda hade 8 elektroner i sitt yttersta skal.
Oj, det stämmer ju, de måste dela på 2 valenselektroner
Som du märker är det inte så lätt att konstruera en jon med laddningen -1 som består av två bromatomer. Om den skulle existera, skulle den innehålla en oparad elektron, och sådana ämnen brukar vara mycket reaktiva. Den skulle alltså snabbt reagera med nånting och bli nånting annat.
Smaragdalena skrev:Som du märker är det inte så lätt att konstruera en jon med laddningen -1 som består av två bromatomer. Om den skulle existera, skulle den innehålla en oparad elektron, och sådana ämnen brukar vara mycket reaktiva. Den skulle alltså snabbt reagera med nånting och bli nånting annat.
så det betyder att bariumjonen i högra sidan har en minus 2 laddning?
Eli123be skrev:Smaragdalena skrev:Som du märker är det inte så lätt att konstruera en jon med laddningen -1 som består av två bromatomer. Om den skulle existera, skulle den innehålla en oparad elektron, och sådana ämnen brukar vara mycket reaktiva. Den skulle alltså snabbt reagera med nånting och bli nånting annat.
så det betyder att bariumjonen i högra sidan har en minus 2 laddning?
Varifrån kommer en bariumjon? Bariumjoner har laddningen +2 (alla metaller bildar positiva joner). Vi har diskuterat bromidjoner i den här tråden (och nämnt magnesium och klor, men inte barium).
Smaragdalena skrev:Eli123be skrev:Smaragdalena skrev:Som du märker är det inte så lätt att konstruera en jon med laddningen -1 som består av två bromatomer. Om den skulle existera, skulle den innehålla en oparad elektron, och sådana ämnen brukar vara mycket reaktiva. Den skulle alltså snabbt reagera med nånting och bli nånting annat.
så det betyder att bariumjonen i högra sidan har en minus 2 laddning?
Varifrån kommer en bariumjon? Bariumjoner har laddningen +2 (alla metaller bildar positiva joner). Vi har diskuterat bromidjoner i den här tråden (och nämnt magnesium och klor, men inte barium).
menade bromidjoner, råkade skriva fel
Det som bildas är brommolekyler där de båda bromatomerna delar på ett elektronskal, så att båda bromatomerna har 8 elektroner i sitt yttersta skal.
så det bildas Br 2- ?
Nej, det bildas Br2.
Så det blir
Cl2 (g) + Br2 (aq) => Br2 + Cl2 ?
Efter att ha läst dina andra trådar om samma fråga kom jag fram till följande balanserade formel, däremot får jag helt fel svar och förstår inte varför.
Din formel (den på tredje raden) är korrekt, men hur bar du dig åt för att få fram att molmassan för bromidjonern är 45 000 g/mol?
EDIT: Jag förstår när jag tittar lite till att du menar att det är massan av bromidjoner (eller möjligen brom) som är 45 000 g men att du har skrivit fel enhet.
Du har 15 tom av en lösning som innehåller 0,3 % magnesiumbromid. Hur många gram magnesiumbromid är det?
Smaragdalena skrev:Din formel (den på tredje raden) är korrekt, men hur bar du dig åt för att få fram att molmassan för bromidjonern är 45 000 g/mol?
EDIT: Jag förstår när jag tittar lite till att du menar att det är massan av bromidjoner (eller möjligen brom) som är 45 000 g men att du har skrivit fel enhet.
Du har 15 tom av en lösning som innehåller 0,3 % magnesiumbromid. Hur många gram magnesiumbromid är det?
15ton är 15000kg= 15000000g.
0,3/100= 0,003
0,003*15000000= 45000g
Så gjorde jag
Det ser ut att stämma. Hur många mol magnesiumbromid är detta?
Smaragdalena skrev:Det ser ut att stämma. Hur många mol magnesiumbromid är detta?
I och med den nya balanserade formeln hämtade jag enbart molmassan för Bromidjoner som var 79,90.
Därefter fick jag ur sambandet M=m/n att det fanns 1563,2mol bromidjoner.
Det är fel. Det är 45 kg magnesiumbromid, inte 45 kg bromidjoner. Vi har inte kommit så långt som till reaktionsformeln än!
Smaragdalena skrev:Det är fel. Det är 45 kg magnesiumbromid, inte 45 kg bromidjoner. Vi har inte kommit så långt som till reaktionsformeln än!
ojdå, hur gör man isåfall? och varför förenklar man formeln om man ska beräkna med magnesium igen?
Du behöver ingen reaktionsformel för att beräkna hur många mol magnesiumklorid det finns i 450 kg magnesiumklorid, det räcker med formeln n = m/M.
menade den balanserade formeln, vi tog ju bort åskådarjonen magnesium. Men vi räknar ju med magnesium sen, hur kommer det sig att man väljer att ta bort ämnet i reaktionsformeln?
Magnesiumjonerna skall inte vara med i REAKTIONsformeln eftersom magnesiumjonerna inte deltar i REAKTIONen.
Magnesiumjonerna skall vara med när man beräknar substansmängden magnesiumbromid, eftersom det är magnesiumbromid som är upplöst i vattnet.
Smaragdalena skrev:Magnesiumjonerna skall inte vara med i REAKTIONsformeln eftersom magnesiumjonerna inte deltar i REAKTIONen.
Magnesiumjonerna skall vara med när man beräknar substansmängden magnesiumbromid, eftersom det är magnesiumbromid som är upplöst i vattnet.
då hänger jag med, så då beräknar man molmassan för magnesiumbromid (MgBr2), vilket blir 184,11g/mol
Förresten gjorde jag rätt med balanseringen av formeln, försökte visa hur jag tänkte på vägen? var mina steg till det rätta balanseringen korrekta?
Jag har redan skrivit att din formel (tredje raden på pappret) är korrekt.
Hur många mol magnesiumbromid är det i 450 kg?
n=m/M
n= 45000g /184,22 g/mol = 244mol?
Verkar rimlig. Hur många mol bromidjoner finns det i 244 mol magnesiumbromid?
Smaragdalena skrev:Verkar rimlig. Hur många mol bromidjoner finns det i 244 mol magnesiumbromid?
det borde väll finnas 488mol bromidjoner, då det krävs 2 bromidjoner för varje magnesiumjon? (förlåt för segt svar)
Korrekt. Hur många mol brom Br2 skulle bildas om allt reagerade till 100 %?
(förlåt för segt svar)
Du får vara så seg du vill... ;-)
hahahah :), Det borde väl bildas lika mycket 488mol? eller tänker jag fel?
Du tänker fel. Hur många mol bromidjoner behövs det för att bilda 1 mol brom Br2?
2 st?
Ja. Hur många mol brom kan man bilda av 488 mol bromidjoner?
244mol?
Ja. Hur många kg är detta?
39 kg?
Ah, du tappade bort en nolla för två dagar sedan, så det skall vara 10 ggr så många mol (450 kg är 450 000 g, inte 45 000 g).
Så 390 kg, men det vore bra att ha lite fler värdesiffor. Vi skulle ha varit färdiga nu, om det inte hade stått i uppgiften att 3,5 % går bort i förluster.
så då tar man 97,5% * 390 kg vilket blir 376,35 kg?
Lite för många värdesiffror, annars verkar det bra.
tusen tack för all din hjälp! Nu förstår jag :)
Smaragdalena skrev:Lite för många värdesiffror, annars verkar det bra.
Jag har tyvärr fastnat på den här frågan igen, har löst uppgiften och får ungefär 40kg (avrundat) som svar men såg att några andra personer i tidigare trådar hade fått 2,5kg, vilket är rätt? Finns även en person som svarat 40kg.
Vi kan gå direkt på din allra första formel och kolla därifrån. Den visar att om man har 1 mol MgBr2 så får man ut 1 mol Br2. I en formelenhet MgBr2 finns det 1 magnesium och 2 brom. Molmassan för MgBr2 är 184 g/mol. Molmassan för Br2 är 160 gr/mol. MgBr2 består alltså till 160/184 = 87 % av brom. 0,3 % av 15 ton är 15 000.0,003 = 45 kg. Utbytet är 96,5 %, och 45.0,87.0,965 = 39 kg och om man avrundar till 1 värdesiffra blir det 40 kg.
Vi hade tydligen räknat med 3 %, inte 0,3 %. Svårt att avgöra vad som är rimligt i sådana här fall!
så 40kg är korrekt?
Tack så jättemycket:)