stökiometri 4
Jag håller på med följande uppgift. Jag har fastnat på andra frågan. Jag har gjort på följande sätt. Jag såg i en tidigare tråd att man beräknar substansmängden av koppar på sättet jag gör på i pappret. Däremot förstår jag inte varför man inte beräknar molmassan för 2 kopparatomer ( i och med att man har 2 koppar atomer i balanseringen av reaktionen) vore tacksam för hjälp.
Eli123be, du har redan en tråd som heter stökiometri 3, så jag ändrar det till stökiometri 4. Det står i Pluggakutens regler att du skall ha OLIKA rubriker på dina trådar, detta underlättar för oss som svarar. /moderator
Molmassan för koppar är alltid, alltid, alltid 63,55 g/mol. Molmassan är alltid alltid, alltid massan för 1 mol av ämnet.
Smaragdalena skrev:Molmassan för koppar är alltid, alltid, alltid 63,55 g/mol. Molmassan är alltid alltid, alltid massan för 1 mol av ämnet.
Så molmassan är alltid massan av 1 mol oavsett hur många atomer man har? Ska man inte mutliplicera med 2 för att man har 2 atomer?
För på tråden stökiometri 2 så blev molmassan för silvernitrat alla ingående atomers molmassa. Dvs jag hade 3 syreatomer och multiplicerade molmassan av en syreatom med 3
Bara om det är en molekyl - molmassan för syre O är 16 g/mol men molmassan för syrgas O2 är 32 g/mol. Du har inga "Cu2-molekyler". Hade du haft det skulle du ha räknat som du gjorde.
Smaragdalena skrev:Bara om det är en molekyl - molmassan för syre O är 16 g/mol men molmassan för syrgas O2 är 32 g/mol. Du har inga "Cu2-molekyler". Hade du haft det skulle du ha räknat som du gjorde.
Är min reaktionsformel fel då? eller menar du att det inte finns cu2 molekyler i verkligheten?
Nej, din reaktionsformel är korrekt. Den säger att 1 svavelatom reagerade med 2 kopparatomer - lägg märke till att det står 2 Cu, inte Cu2.
Då förstår jag, tack så jättemycket! :)