Stökiometri
Vid alkoholjäsning övergår socker till etanol och koldioxid enligt reaktionsformeln nedan.
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2
Hur många gram socker behövs för att framställa 1,0 liter vin med 12 massprocent etanol?
Vinets densitet antas vara 1,0 kg/dm3.
Molmassan för socker fick jag till 180 och 46 för etanol. Sen vet jag inte hur jag ska fortsätta. Om vinet ska innehålla 12 procent etanol är resten vatten då?
Det mesta av resten är nog vatten, åtminstone, men inte riktigt allt (det finns ju smak- och färgämnen i vin!) men det viktiga är att det är 12 mass-% etanol. Att densiteten är 1,0 kg/dm3 säger oss att 1 liter vin har massan 1 000 g - hur många gram etanol finns det i en liter av vinet?
120g?
Jaha! Jag förstår nu. Tack så mycket!!