18 svar
134 visningar
N00R2 är nöjd med hjälpen
N00R2 47
Postad: 26 aug 15:39 Redigerad: 26 aug 15:39

Stilistiska Figurer

Idag fick jag en uppgift i skolan som handlar om stilistiska figurer. jag vet inte vad jag ska göra. Kan någon hjälpa?

  • Presentera dig själv med hjälp av minst tre olika stilistiska figurer.

             Exempelvis:  Jag är som en ros, vacker men jag sticks när man minst anar det.

             (Du hittar en genomgång av stilistiska figurer i studieguiden.)

  • Vem är du? Beskriv dig själv utifrån ett föremål eller en händelse som betytt eller betyder mycket för dig.
  • Ofta har man tyngdpunkten på antingen skriftligt eller muntligt – Hur ser du på dina styrkor och svagheter som talare/skribent?
  • Vad har du för mål och ambitioner i just denna kurs? Vad siktar du på för betyg?

Jag tycker uppgiften är väldigt tydlig. Vad är det du har problem med konkret? Presentationen av dig själv kan förstås bara du skriva.

N00R2 47
Postad: 26 aug 17:39

Ja jag förstår att man ska presentera sig själv, men jag menar det står " jag är som en ros, vacker men jag sticks när man minst anar det". Hur ska jag skriva så när jag presenterar mig själv?

N00R2 skrev:

Ja jag förstår att man ska presentera sig själv, men jag menar det står " jag är som en ros, vacker men jag sticks när man minst anar det". Hur ska jag skriva så när jag presenterar mig själv?

Det är en "stilistisk figur". Jag vet inte exakt vad den heter, men uppgiften hänvisar ju till en genomgång i "studieguiden". Där finns säkert exempel på olika. Det där med rosen kanske är exempel på en liknelse eller en metafor, eller båda. Inte mitt expertområde precis.

Sedan får du väl välja någon som passar. 

Stilfigurer är, i korthet, en grupp metoder för att uttrycka sig på sätt som gör att språket får en särskild stil.

Det kan vara en stil som låter vackert för örat (exempel är alliterationer, där (nästan) varje ord börjar med samma bokstav eller språkljud), men det finns många andra stilar också. 

Wikipedia har en lång bra lista över olika stilfigurer, om din studieguide inte är så hjälpsam. 

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Stilfigur 

N00R2 47
Postad: 26 aug 18:55

Kan man skriva en Stilistisk figur hur som helst? Lägga till vilka ord i meningen hur som helst, bara att den beskriver mig?

Ja, i princip kan du välja och vraka. Med det sagt, om du exempelvis skapar en liknelse, måste den gå ihop logiskt. Du kan inte skriva ”när jag tränar är jag som ett blåbär - jag ger aldrig upp”. Det är ingen liknelse, för vad har blåbär med att ge upp att göra? Däremot kan du skapa en ny liknelse som innehåller blåbär, bara det går ihop rent logiskt. Exempelvis skulle du kunna säga ”när jag tränar är jag som ett blåbär - liten och blå i ansiktet”. 

N00R2 47
Postad: 27 aug 09:10

Enligt uppgiften jag fick, kan jag välja och skriva 3 liknelser t.ex? Eller börver jag tre olika typer av stilistiska figurer?

De skriver ”tre olika”, så du kan inte göra tre liknelser enbart. :)

Allitteration är en stilfigur:

Positivt påhittig, presenterar pensumet proffsigt. Perfekt!

Kiasm är en annan:

Tänk inte på vad dina vänner kan göra för dig, utan på vad du kan göra för dina vänner.

N00R2 47
Postad: 28 aug 19:54

Jag har skrivit in två olika texter som jag skrev med hela mitt hjärta, vilken av de känndes bättre?

 

1. 

Hej, jag är som en gammal vinylskiva – klassisk och full av karaktär, men ibland kan jag hoppa till när saker inte går som planerat. Mina ord kan vara som en bris på en sommarkväll, milda och lugnande, men om det behövs kan jag också vara en storm, stark och obeveklig. Precis som en bok med ett oväntat slut, har jag lager av överraskningar som väntar på att upptäckas.

Vem är du? Beskriv dig själv utifrån ett föremål eller en händelse:

Jag skulle beskriva mig själv som en kamera. Genom mina ögon ser jag världen i detaljer, fokuserar på ögonblick som andra kanske missar, och bevarar minnen för framtiden. För mig handlar livet om att fånga de små, subtila stunderna som betyder mest – de stunder som formar oss, även om de ofta går obemärkta förbi. En kamera ser inte bara vad som är framför den, utan också vad som ligger bortom ytan, och så försöker jag leva mitt liv.

Reflektion över styrkor och svagheter som talare/skribent:

Jag tror att min största styrka som talare är min förmåga att skapa en berättelse och engagera min publik. Jag älskar att använda metaforer och liknelser för att göra mina poänger levande och lättare att förstå. Å andra sidan kan jag ibland känna mig osäker när jag pratar inför en större grupp – det är som att stå på en klippkant och titta ner i avgrunden. Skriftligt har jag lättare att formulera mina tankar klart och tydligt, men jag kan ibland fastna i perfektionism, vilket gör att jag överanalyserar och tvekar innan jag skickar in ett arbete.

Mål och ambitioner för kursen:

Mitt främsta mål med denna kurs är att utveckla min förmåga att kommunicera mer självsäkert, både muntligt och skriftligt. Jag vill bli bättre på att uttrycka mina tankar på ett sätt som inte bara informerar utan också inspirerar. Jag siktar på att uppnå högsta möjliga betyg, inte bara för att det ser bra ut på pappret, utan för att jag vill utmana mig själv att bli den bästa versionen av mig själv i både tal och skrift.

 

2.

Hej, jag är som en bok, fylld av sidor som väntar på att bli lästa. Precis som en pensel målar jag min värld med färgglada ord, och ibland, när livet blir tufft, är jag som en solros som alltid söker ljuset oavsett var jag står. Jag bär med mig historier som vinden, osynliga men ständigt närvarande, redo att delas med dem som lyssnar noga."

Vem är du? Beskriv dig själv utifrån ett föremål eller en händelse:

Om jag skulle beskriva mig själv som ett föremål skulle det vara ett kompass. Jag söker alltid efter rätt riktning i livet, och även om vägen ibland är snårig och svår att se, strävar jag efter att hålla mig på kurs. En gång fick jag en gammal kompass av min farfar, och den symboliserar för mig vikten av att ha en stark inre kompass – att veta vad som är rätt och att hålla fast vid det, även när det blåser motvind.

Reflektion över styrkor och svagheter som talare/skribent:

Som talare är min styrka att jag kan fånga en publik med mitt engagemang och min entusiasm. Jag har förmågan att skapa en känsla av samhörighet och får ofta höra att jag är bra på att förmedla känslor genom mina ord. Men ibland, särskilt i oväntade situationer, kan jag känna att mina ord blir som löv i vinden – svåra att fånga och kontrollera. När det gäller skriftligt uttryck har jag lättare att tänka igenom och finslipa mina formuleringar. Däremot kan jag ibland vara lite för kritisk mot mig själv, vilket gör att jag kan fastna i detaljer och ta längre tid på mig att bli klar.

Mål och ambitioner för kursen:

Mitt mål med den här kursen är att bli mer självsäker i både mitt muntliga och skriftliga uttryck. Jag vill lära mig att använda språket ännu mer effektivt, att vässa mina argument och att kunna uttrycka mig klart och tydligt oavsett situation. När det gäller betyget siktar jag högt – jag vill sträva efter att nå mitt fulla potential och få ett toppbetyg som återspeglar mitt hårda arbete och min dedikation.

 

För mig tyckte jag en av de var bättre än den andra. Men ska inte säga vilken. Skulle jag få snabb respons?

fner 1177
Postad: 28 aug 19:57

Båda är väldigt välskrivna. Den som är mest sanningsenlig är bäst :)

N00R2 47
Postad: 28 aug 20:12

Jag gilla den andra mer, vad tycker du förutom att de är välskrivna?

N00R2 47
Postad: 29 aug 11:11

Kan någon bara berätta för mig ifall jag behöver ändra på något på den andra texten och i så fall vad. Och ifall jag har med 3 stilistiska figurer. Behöver lämna in uppgiften idag, har inlämning klockan 13:00.

fner 1177
Postad: 29 aug 11:25
N00R2 skrev:

Hej, jag är som en bok, fylld av sidor som väntar på att bli lästa. Precis som en pensel målar jag min värld med färgglada ord, och ibland, när livet blir tufft, är jag som en solros som alltid söker ljuset oavsett var jag står. Jag bär med mig historier som vinden, osynliga men ständigt närvarande, redo att delas med dem som lyssnar noga."

Jag har markerat dina fyra liknelser med fetmarkerad text ovan. De kan räknas som en stilistisk figur. Du behöver använda två andra typer också. Se inlägg #5 för inspiration från Wikipedia.

N00R2 47
Postad: 29 aug 12:05

Aha har jag inte med andra längre ner i texten? Kändes som att jag fick med något i alla fall.

fner 1177
Postad: 29 aug 13:00

Kan du visa var isåfall?

N00R2 47
Postad: 29 aug 15:18

Jag fick detta av min lärare,  skicka till honom en epost:

"Både funkar fint, men tänk på att inte läsa innantill, då är det lätt att tempot blir för högt och lite monotont."


Tillägg: 29 aug 2024 15:18

Vad menar han?

Smutstvätt 24752 – Moderator
Postad: 29 aug 15:22 Redigerad: 29 aug 15:22

Det låter som att han menar att båda texterna fungerar bra att presentera, men att det är viktigt att du verkligen presenterar din text, och inte bara läser upp den från ett papper. Ha ögonkontakt med publiken, och berätta om dig själv, snarare än att bara läsa upp texten rakt av. :)

Svara
Close