Sterilisering
Hej, undrade hur steriliserar man en temperaturkänslig vitaminlösning?
Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator
Tänker mig att man kokar lösningen i 45 grader istället för att autoklavera den, men vet ej om jag tänker rätt :/
Hur skulle du göra för att "koka lösningen vid 45 grader"? Lägre tryck?
Hur har du tagit fram vitaminlösningen? Vilket vitamin handlar det om?
Ja, för att minska trycket skulle jag nog inte täcka bägaren med vitaminlösningen i. Temperaturen kan nog kollas av genom en termometer.
Det står ej om vad för vitaminlösning det är.
Har för mig att den genomsnittliga temperaturen bör ligga 39-45 grader, men är osäker
Vattenlösningen kommer inte att koka förrän vid 100 grader om du inte reducerar trycket kraftigt.
Kan du skriva av uppgiften ord för ord, eller ännu hellre lägga in en bild?
Själva temperaturen är väl det som steriliserar, inte att vattnet kokar. "Koka i 45 grader" var nog bara en felformulering.
Får man inte gå över 45 grader kanske man kan frysa ihjäl mikroorganismerna i stället.
Den bästa metoden är att stråla ihjäl mikroorganismerna, företrädesvis med UV-ljus.
Vill du endast få bort livskraftiga bakterier kan du med fördel filtrera din vitaminlösning (med ett sterilt filter mer i en steril flaska), 0.2 mikrometer filter räcker t.ex. för E. coli och de flesta svamparna. Detta används standardmässigt vid mikrobiologiskt arbete.
Sporer är mindre, virus också så det beror på vad du vi ta bort. Det finns betydligt finare filter då det mesta går.
Strålning med Uv eller Röntgen funkar bra för att avgöra mikroorganismer, men vitaminer innehåller ofta bindningar som absorberar ljuset (speciellt Uv) och därmed bryts vitaminerna också ner.