Stelningskurva
hej!
det är så att vi hade ett experiment om stelning där vi skulle observera flytande stearinsyre till fast form. Vi fick sedan en graf som visade hur stekningen såg ut. I grafen ser man att det liksom stannar av och temperaturen hålls typ konstant under några sekunder innan grafen lutar igen. Ser ungefär ut som en trappa om ni förstår. Min fråga är nu- vad är det som sker när det "stannar av" i kurvan sådär? Min tanke är att det är energiutbyte och att det är då man ser själva processen men jag förstår inte riktigt...
Skulle vara jättetacksam ifall någon ville förklara gradens utseende hos stekningen av stearinet så jag förstår vad det är som har hänt.
hälsning från Viktor
Det är precis som när man kokar vatten: Först höjs temperturen linjärt (ungefär åtminstine), när temperaturen når 100 grader börjar vattnet förångas, och temperaturen är kvar på 100 grader ända tills allt vatten har kokat bort. Sedan ökar temperaturen igen (för den tomma grytan).
Men vad är det som gör att det blir konstant och temperaturen ej sänks under ett visst intervall? Är det förklaringen att aggregationstillståndet byts? Har det ingenting med energi att göra?
Jo, nämligen att det flytande vattnet har nått en så hög temperatur att all ytterligare energitillförsel leder till att vattenmolekylerna frigörs helt från varandra och avgår i gasfas. Med andra ord är temperaturen konstant och energin används till fasövergången. Det är samma för stearinet, men med flytande och fast fas.