3 svar
748 visningar
Viktor876 behöver inte mer hjälp
Viktor876 19
Postad: 4 okt 2017 16:11 Redigerad: 4 okt 2017 16:12

Stelningskurva

hej!

 

det är så att vi hade ett experiment om stelning där vi skulle observera flytande stearinsyre till fast form. Vi fick sedan en graf som visade hur stekningen såg ut. I grafen ser man att det liksom stannar av och temperaturen hålls typ konstant under några sekunder innan grafen lutar igen. Ser ungefär ut som en trappa om ni förstår. Min fråga är nu- vad är det som sker när det "stannar av" i kurvan sådär? Min tanke är att det är energiutbyte och att det är då man ser själva processen men jag förstår inte riktigt...

Skulle vara jättetacksam ifall någon ville förklara gradens utseende hos stekningen av stearinet så jag förstår vad det är som har hänt.

 

hälsning från Viktor

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 okt 2017 18:45

Det är precis som när man kokar vatten: Först höjs temperturen linjärt (ungefär åtminstine), när temperaturen når 100 grader börjar vattnet förångas, och temperaturen är kvar på 100 grader ända tills allt vatten har kokat bort. Sedan ökar temperaturen igen (för den tomma grytan).

Viktor876 19
Postad: 4 okt 2017 19:49

Men vad är det som gör att det blir konstant och temperaturen ej sänks under ett visst intervall? Är det förklaringen att aggregationstillståndet byts? Har det ingenting med energi att göra?

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 4 okt 2017 20:00

Jo, nämligen att det flytande vattnet har nått en så hög temperatur att all ytterligare energitillförsel leder till att vattenmolekylerna frigörs helt från varandra och avgår i gasfas. Med andra ord är temperaturen konstant och energin används till fasövergången. Det är samma för stearinet, men med flytande och fast fas.

Svara
Close