12 svar
117 visningar
soltima 410
Postad: 25 apr 2023 19:42

Startade tiden?

Startade tiden?

Finns det några teorier kring detta? Något svar?

Jag tänker bara att om tiden inte hade startade, så hade den behövt hålla på i en oändlighet och eftersom en oändlighet är en oändligt lång tid borde vi inte kunna vara här idag, för, som sagt, det skulle ta oändligt lång tid.

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 25 apr 2023 19:56

Det är ingen som vet, delvis eftersom vi inte vet ifall det fanns något före Big bang. Det finns teorier för och emot men vi vet inte med säkerhet hur det gick till. En del av problemet ligger också i hur vi definierar begreppet tid. Det vi upplever som tid i våra vardagliga liv är inte riktigt den roll tiden spelar inom fysiken, vilket Einstein förklarade med sin relativitetsteori.

soltima 410
Postad: 25 apr 2023 20:01

Vad trodde Einstein/vad säger relativitesteorin?

Om man utgår från att tiden startade, har man då "rätt" att fråga vad som fanns innan? Eller betraktas den frågan som helt onödig att ens ställa?

Utöver den frågan, vad är det då som talar emot att tiden inte började?

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 25 apr 2023 20:14 Redigerad: 25 apr 2023 20:19

I Einsteins relativitetsteori fungerar tiden som en dimension likt dimensionerna i rummet, detta kallas för rumtid. En konsekvens av detta är att tiden går långsammare ju fortare man rör sig, vilket bl.a. gör tidsresor in i framtiden fullt möjliga (men inte tillbaka i tiden). Einsteins teorier ger också en totalt annorlunda bild av gravitation än den vi är van vid, dvs att gravitationen är en sorts kraft som drar oss mot exempelvis jorden. Enligt Einstein skapar jorden en krökning i rumtiden som vi påverkas av och upplever som en gravitationskraft.

Problemet är att Einsteins teorier bara fungerar i stor skala, på makroskopisk nivå. Vid Big bang var universum samlat i en punkt, singulariteten. I en sådan situation bryter alla naturlagar vi känner till samman, så vi har ingen metod för att kunna räkna ut om det fanns något där innan dess. Ett av de stora målen in naturvetenskapen är att förena Einsteins relativitetsteori med kvantmekaniken till något som brukar kallas ”teorin om allting”:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Teori_om_allt?wprov=sfti1

Kvantmekaniken är bra på att beskriva väldigt små saker, medan relativitetsteorin är bra på att beskriva större saker. För att svara på din fråga om tidens början måste dessa två teorier förenas till en enhetlig teori.

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 25 apr 2023 20:16 Redigerad: 25 apr 2023 20:18

Om man utgår från att tiden startade, har man då "rätt" att fråga vad som fanns innan? Eller betraktas den frågan som helt onödig att ens ställa?

Ställa frågan kan man göra, men folk har blivit nästan galna av att fundera över den här typen av frågor för mycket :) Det blir lite som att fråga ”var är början på en cirkel?”

Ett sätt att se på det är att tid är ett sätt att mäta förändring. Om ingenting förändras, har vi ingen möjlighet att mäta tid. Begreppet blir bara relevant om saker förändras. Man kan tänka sig något sort ”uruniversum” där allt var konstant, alltså fanns ingen tid.

soltima 410
Postad: 25 apr 2023 20:27

Tack för förklaringen! Kan man tänka att relativitetsteorin fungerar på stora saker, kvantmekaniken på små och klassisk fysik (eller vad det nu heter) tillräckligt bra till vardags? Kommer man läsa om kvantmekaniken i fysik 2?

Jag hoppas ett en "teori om allt" kommer innan jag dör (om jag inte återföds i någon cirkel eller om tiden börjar om, fast nu kunde den väl tyvärr bara gå framåt så...) Eller finns det någon sannolikhet att den kan gå i cirklar? Säger relativitetsteorin något om det?

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 25 apr 2023 20:37 Redigerad: 25 apr 2023 20:38

Precis! Kvantmekanik är väldigt bra på att beskriva hur små partiklar - elektroner, kvarkar m.m. fungerar, men är helt värdelöst att beskriva större saker. Det är vad den berömda ”Schrödingers katt” försöker påvisa. Inom kvantmekaniken pratar man bara om sannolikheter, man kan inte säga att t.ex. en elektron finns på en viss plats utan den finns överallt i universum ”samtidigt”. Detta är inte rimligt i större skala, du och jag befinner oss ju på väldigt bestämda platser hela tiden. Någonstans bryter kvantmekaniken ihop när man skalar upp den.

Allmän relativitetsteori fungerar precis tvärt om. Den är bra på att beskriva stora saker och hur dessa beter sig, t.ex. hur planeter kretsar runt solen. Men den fungerar inte för små partiklar.

Den fysik man lär sig i gymnasiet är till stor del klassisk mekanik som utvecklades av Isaac Newton. Vi vet att hans teorier inte stämmer (de är flera hundra år gamla!), men de är tillräckligt bra för det mesta som sker i vardagen. Om du kastar en boll eller skickar en rymdsond till Mars fungerar klassisk mekanik väldigt bra. Därför lärs den fortfarande ut i skolorna.

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 25 apr 2023 20:46 Redigerad: 25 apr 2023 21:00

Jag hoppas ett en "teori om allt" kommer innan jag dör (om jag inte återföds i någon cirkel eller om tiden börjar om, fast nu kunde den väl tyvärr bara gå framåt så...) Eller finns det någon sannolikhet att den kan gå i cirklar? Säger relativitetsteorin något om det?

Nja, egentligen inte. Detta snuddar på något som kallas metafysik vilket lätt blir mer av en filosofisk debatt:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Metafysik?wprov=sfti1

Det finns en del människor, däribland vissa forskare, som har en sorts religiös uppfattning om en ”gudomlig harmoni” i universum. Ett universum utan kanter, där allt i slutändan drivs mot oändligheten. De tror att matematiken är en del av universum som vi upptäcker, snarare än något vi har utvecklat själva för att beskriva universum.

Det förekommer teorier om en sorts reinkarnation, där universum hela tiden går under i något som kallas ”Big crunch” för att sedan återuppstå som ”Big bang”. Detta ska då pågå in i oändligheten. I Einstens modeller finns något som kallas för kosmologiska konstanten, vars värde vi inte känner till. Beroende på dess värde kommer universum att expandera in i oändligheten och leda till alltings slut, den s.k. ”värmedöden”, eller dra ihop sig och då leda till det s.k. ”Big crunch”. Vilket scenario som stämmer är kopplat till mörk materia och mörk energi, saker vi vet finns i universum men inte hur de fungerar.

soltima 410
Postad: 27 apr 2023 16:01

Intressant, skrämmande och ofattbart! :)

Vet du om de flesta tror att matematiken är upptäckt eller uppfunnen?

Peter_ 470 – Avstängd
Postad: 27 apr 2023 16:54 Redigerad: 27 apr 2023 16:56

Såg Vetenskapens Mysterier igår. Där var det en forskare som ansåg att det finns "negativ tid" innan Big Bang.
Trassligt hur man än försöker reda ut det.

https://www.svtplay.se/video/8959mog/vetenskapens-mysterier/6-darfor-finns-vi?start=auto&utm_source=tv.nu&utm_content=Vetenskapens+mysterier

Spola en bra bit mot slutet.

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 27 apr 2023 17:30
soltima skrev:

Intressant, skrämmande och ofattbart! :)

Vet du om de flesta tror att matematiken är upptäckt eller uppfunnen?

Tror det är en vanligare åsikt att matematiken är uppfunnen. I Sverige drivs den linjen av t.ex. Ulf Danielsson medan Max Tegmark driver att matematiken är upptäckt (läs t.ex. hans bok ”Vårt matematiska universum”). Det finns ett par intressanta debatter mellan dem på bl.a. Youtube där de argumenterar mot varandra.

soltima 410
Postad: 27 apr 2023 17:47

Tack Peter och Teraegale! Nu är kvällen räddad med dessa filmer! :)

(Är nöjd med hjälpen, men kryssar inte i den, för det finns ju så mycket obesvarade frågor kvar…)

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 27 apr 2023 17:59

Tips:

https://www.youtube.com/watch?v=7CZXwmTUVQE 

Svara
Close