Starkoncentrationens påverkan på jämviktssammansättningen
Hej, är lite förvirrad av några delar i läroboken, avsnittet om kemiska jämvikter. Jag upplever att informationen i texten motsäger situationen som beskrivs i ett antal diagram som tillhör texten (bifogar dessa)
Kursiv text är citerad från boken, grå prickar är frågor (i grunden samma fråga men formulerade på lite olika textbitar i boken som säger samma sak på olika sätt)
Reaktionen som visas här är jämvikten där kvävedioxid NO2 reagerar till dikvävetetraoxid och tillbaka 2No(g)<=>N2O4 (g)
1“Sammansättningen av en behållares innehåll vid jämvikt bestäms av flera faktorer. Sammansättningen vid jämvikt beror på startkoncentrationerna av de ämnen som ingår i blandningen. Det beror dessutom på temperaturen och på utgångsämnenas och produkternas kemiska egenskaper” ⚫Det verkar som att man börjar med olika startkoncentrationer i diagrammen men man får ändå samma sammansättning vid jämvikt? Sammansättningen borde bli annorlunda enligt första infon i fetstil? (men i diagrammen når No2 och N2o4 exakt samma koncentration vid jämvikt i alla tre exempel)
2“Om man startar med andra koncentrationer, kommer de båda ämnena ha andra koncentrationer vid jämvikt” ⚫Det gör man ju i dessa tre fall, men man landar ändå samma jämviktssammansättning/koncentration vid jämvikt som sagt?
3“Tryck och temperatur hålls konstanta i alla experimenten, diagrammen visar hur ämnenas koncentrationer ändras med tiden. Utgångslägena är olika. En jämförelse av diagrammen visar att samma jämviktsläge uppnås, oberoende av om man startar med ämnet som står till vänster eller höger i formeln, eller med en blandning av dem” ⚫Hur går detta ihop med citerad mening 2? Det står ju att det olika utgångslägen/start koncs, varför nås i så fall inte olika jämviktslägen? ⚫Är inte jämviktsläge samma sak som jämviktssammansättning?
Hur ser uttrycket för jämviktskonstanten ut för den aktuella reaktionen?
1,2. Om man för in 100 g NO2 i en behållare och 50 g NO2 i en annanlikadan behållare, så kommer koncentrationen av både NO2 och N2O4 vara högre i den första än i den andra behållaren. Förhållandet mellan de båda gaserna kommer också att vara olika - det kommer att finnas förhållandevis mer NO2 i behållare 2.
Det står att tryck och temperatur är samma i de tre experimenten. Om man ändrar trycket eller temperaturen, så blir jämviktsläget ett annat. Om förutsättningarna är sådana att man har samma tryck och samma temperatur i de olika jämviktsblandningarna, så kommer blandningarna att vara likadana, oberoende på om man startat med lagom mycket av den ena eller andra gasen, eller en blandning.