Stärkelse reaktion på jodlösning? Hjälp!
Hej!
Sitter och skriver en labbrapport just nu där jag bla. skall förklara varför jodlösning påvisar stärkelse i vissa råvaror.
Jag har skrivit:
"I reaktion med stärkelse bildar jod ett violett utslag, vilket beror på att jod binder sig till stärkelse molekylerna som finns i livsmedlet. Vid en lägre stärkelse mängd i ett livsmedel bildas det ett negativt utslag vilket ger en mindre blåfärgning med jodlösningen.
På grund av denna egenskap kan jodlösning användas som indikator för att avslöja om ett livsmedel innehåller stärkelse eller inte och i vilken mängd stärkelse spiraler finns i råvaran. "
Men.. jag hade velat förklara mer ingående varför? Vet inte om detta känns tunt, letar och letar på nätet men hittar ingen bra information om hur det går till och inte bara att det händer..
Vore så tacksam för hjälp!!
Josefine12 skrev:Hej!
Sitter och skriver en labbrapport just nu där jag bla. skall förklara varför jodlösning påvisar stärkelse i vissa råvaror.Jag har skrivit:
"I reaktion med stärkelse bildar jod ett violett utslag, vilket beror på att jod binder sig till stärkelse molekylerna som finns i livsmedlet. Vid en lägre stärkelse mängd i ett livsmedel bildas det ett negativt utslag vilket ger en mindre blåfärgning med jodlösningen.
När mängden stärkelse inte kan detekteras med jodid, sker ingen förändring. Det stämmer att det kan finnas en minimal mängd stärkelse kvar, men du kan då påstå att det är för lite för att ses.
På grund av denna egenskap kan jodlösning användas som indikator för att avslöja om ett livsmedel innehåller stärkelse eller inte och i vilken mängd stärkelse spiraler finns i råvaran. "
Men.. jag hade velat förklara mer ingående varför? Vet inte om detta känns tunt, letar och letar på nätet men hittar ingen bra information om hur det går till och inte bara att det händer..
Det du gjort kallas jodprovet och färgskiftningen uppstår när polyjodidjoner binder in i stärkelse.