5 svar
1420 visningar
detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 23 maj 2018 16:14

Stärkelse löser sig i vatten, då borde också cellulosa göra det?

Hej, jag har en snabb fråga. Eftersom stärkelse består av alfa-glukos och löser sig i vatten, borde väll också cellulosa som består av beta-glukos också göra det? 

petz 50 – Fd. Medlem
Postad: 23 maj 2018 16:29

Länge sen jag hade kemi men tror inte att det borde vara någon större skillnad. Det finns ju OH-grupper på glukosmolekylerna som möjliggör att glykogenet löser sig. Men du borde invänta svar från någon annan än mig också.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 maj 2018 16:47

Nej, som du vet löser sig inte cellulosa i vatten. Eftersom cellulosa består av en massa långa, raka strängar packar dessa ihop sig bredvid varandra, ungefär som okokt spagetti i ett paket. Det gör att olika strängar kan binda till varandra på ett relativt effektivt sätt, i alla fall i jämförelse med stärkelse, där molekylerna rullar ihop sig till små nystan istället.

detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 23 maj 2018 16:47 Redigerad: 23 maj 2018 16:49

Ja, jag håller med dig. Det borde inte vara någon skillnad när det kommer till löslighet i vatten. Men det är skillnad när det kommer till vad vi människor kan bryta ned. Vi kan bryta ned stärkelse, men ej cellulosa. Så jag vet inte

 

EDIT: Såg kommentaren nu. Är det då beta-1,4-bindningar du syftar på? Är det det som gör att de blir svårlösliga?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 maj 2018 16:59

Ja, det är beta-1,4-bindningarna som gör att cellulosamolekylen är i stort sett rak medan cellulosan svänger åt samma håll hela tiden och krullar ihop sig.

detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 23 maj 2018 17:28

Stärkelse som krullar ihop sig?

 

Men då måste väll det vara så att det bildas vätebindningar mellan OH-grupperna hos vattenmolekylen och stärkelse?

Svara
Close