Stärkelse löser sig i vatten, då borde också cellulosa göra det?
Hej, jag har en snabb fråga. Eftersom stärkelse består av alfa-glukos och löser sig i vatten, borde väll också cellulosa som består av beta-glukos också göra det?
Länge sen jag hade kemi men tror inte att det borde vara någon större skillnad. Det finns ju OH-grupper på glukosmolekylerna som möjliggör att glykogenet löser sig. Men du borde invänta svar från någon annan än mig också.
Nej, som du vet löser sig inte cellulosa i vatten. Eftersom cellulosa består av en massa långa, raka strängar packar dessa ihop sig bredvid varandra, ungefär som okokt spagetti i ett paket. Det gör att olika strängar kan binda till varandra på ett relativt effektivt sätt, i alla fall i jämförelse med stärkelse, där molekylerna rullar ihop sig till små nystan istället.
Ja, jag håller med dig. Det borde inte vara någon skillnad när det kommer till löslighet i vatten. Men det är skillnad när det kommer till vad vi människor kan bryta ned. Vi kan bryta ned stärkelse, men ej cellulosa. Så jag vet inte
EDIT: Såg kommentaren nu. Är det då beta-1,4-bindningar du syftar på? Är det det som gör att de blir svårlösliga?
Ja, det är beta-1,4-bindningarna som gör att cellulosamolekylen är i stort sett rak medan cellulosan svänger åt samma håll hela tiden och krullar ihop sig.
Stärkelse som krullar ihop sig?
Men då måste väll det vara så att det bildas vätebindningar mellan OH-grupperna hos vattenmolekylen och stärkelse?