7 svar
799 visningar
damianlillard 8
Postad: 29 okt 2022 16:48

Starka och svaga baser

Jag undrar vad som är skillnaden på starka och svaga baser? Jag vet att starka baser som exempelvis Natriumhydroxid kan bilda sina hydroxidjoner själv men att en svag bas som ammoniak inte kan det, varför är det så?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 29 okt 2022 19:33

En stark bas protolyseras till 100 %, d v s det finns ingenting kvar av själva "basmolekylen", bara hydroxidjoner och korresponderande syra. Fast det finns inga starka baser mer än hydroxidjoner, och det känns lite som fusk.

En svag bas protolyseras endast delvis, d v s i en ammoniaklösning finns det ammoniumjoner NH4+, ammoniak NH3 och hydroxidjoner OH- (förutom vattenmolekylerna, förstås).

damianlillard 8
Postad: 3 nov 2022 21:14

Gäller samma sak med syror då? Alltså att en stark syra protolyseras till 100% och att en svag syra endast delvis protolyseras?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 3 nov 2022 22:37

Ja, fast där är det så trevligt att det finns några starka syror. De viktigaste är saltsyra, salpetersyra och svavelsyra.

damianlillard 8
Postad: 7 nov 2022 18:50

Hur kan starka baser protolyseras till 100% när de bildar sina hydroxidjoner själv, de behöver ju inte ta upp protoner då och då sker ju inte protolys? Borde det inte vara tvärtom, att svaga baser protolyseras till 100% eftersom de tar upp vätejoner från vattenmolekyler?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 7 nov 2022 19:03
damianlillard skrev:

Hur kan starka baser protolyseras till 100% när de bildar sina hydroxidjoner själv, de behöver ju inte ta upp protoner då och då sker ju inte protolys? Borde det inte vara tvärtom, att svaga baser protolyseras till 100% eftersom de tar upp vätejoner från vattenmolekyler?

Nej. En svag bas protolyseras delvis. En stark bas (om det hade funnits någon) protolyseras till 100 %.

damianlillard 8
Postad: 7 nov 2022 19:08

Vad menar du med "om det hade funnits någon"? Det finns ju starka baser, som till exempel natriumhydroxid?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 7 nov 2022 19:20

Ja, men den finns ju färdig i saltet och behöver inte protolyseras.

Svara
Close