Starka och svaga baser
Jag undrar vad som är skillnaden på starka och svaga baser? Jag vet att starka baser som exempelvis Natriumhydroxid kan bilda sina hydroxidjoner själv men att en svag bas som ammoniak inte kan det, varför är det så?
En stark bas protolyseras till 100 %, d v s det finns ingenting kvar av själva "basmolekylen", bara hydroxidjoner och korresponderande syra. Fast det finns inga starka baser mer än hydroxidjoner, och det känns lite som fusk.
En svag bas protolyseras endast delvis, d v s i en ammoniaklösning finns det ammoniumjoner NH4+, ammoniak NH3 och hydroxidjoner OH- (förutom vattenmolekylerna, förstås).
Gäller samma sak med syror då? Alltså att en stark syra protolyseras till 100% och att en svag syra endast delvis protolyseras?
Ja, fast där är det så trevligt att det finns några starka syror. De viktigaste är saltsyra, salpetersyra och svavelsyra.
Hur kan starka baser protolyseras till 100% när de bildar sina hydroxidjoner själv, de behöver ju inte ta upp protoner då och då sker ju inte protolys? Borde det inte vara tvärtom, att svaga baser protolyseras till 100% eftersom de tar upp vätejoner från vattenmolekyler?
damianlillard skrev:Hur kan starka baser protolyseras till 100% när de bildar sina hydroxidjoner själv, de behöver ju inte ta upp protoner då och då sker ju inte protolys? Borde det inte vara tvärtom, att svaga baser protolyseras till 100% eftersom de tar upp vätejoner från vattenmolekyler?
Nej. En svag bas protolyseras delvis. En stark bas (om det hade funnits någon) protolyseras till 100 %.
Vad menar du med "om det hade funnits någon"? Det finns ju starka baser, som till exempel natriumhydroxid?
Ja, men den finns ju färdig i saltet och behöver inte protolyseras.