Stämmer verkligen detta?
Hej!
Vad jag har förstått så kan inte vi se en bild om brännpunkten är precis på näthinnan, utan den måste vara ytte, pytte lite innan näthinnan så att bilden vänds upp-och ner på och så att vi ser en klar bild. Men när jag läser i ett avsnitt i avbildning i konvexa linser i min bok så stör det att man får en skarp, förminskad och upp-och nervänd bild i brännpunkten. Men stämmer detta verkligen med tanke på det jag skrev i början. Jag tänker att samma sak bör gälla även i förklaringen:
Bilden (platsen där man placerar skärmen eller näthinnan) är inte exakt vid brännpunkten men är ofta mycket mycket nära brännpunkten. I situationer där man inte vet exakt var bilden befinner sig kan vi säga att den är vid brännpunkten. Vid betyder här inte exxakt på utan väldigt nära.
Fördjupning: Sambandet mellan a, avståndet mellan ljuskälla och lins, b avståndet mellan bild och lins, och linsens brännvidd f avståndet mellan brännpunkt och lins ges av linslagen
1/a + 1/b = 1/f
Bildavsståndet kan lösas ut till
b = 1/(1/f - 1/a)
Om ljuskällans avstånd till bilden är väldigt långt bort, a = oändligt, så blir 1/a = 0 och formeln förenklas till
b = f
dvs bilden befinner sig på en brännvidds avstånd från linsen.
Vill vi göra approximationen bättre med en högskolematematisk omskrivning som kallas binomialapproximtionen från vilken vi får
b≈f(1+fa)
1+f/a ger oss hur många brännvidder bort från linsen som bilden hamnar.
exempel:Om linsen har brönnvidd 10cm och ljuskällan är 100cm bort så kommer bildens avstpnd från linsen vara
b = 10(1 + 10/100) = 11 cm
dvs strax bortom fokus.
Ju löngre bort ljuskällan år ju nörnare fokus är bilden. Om ljuskällan är väldigt långt bort är det en god approximation att aäga att bilden är vid fokus.
ok, tack så mycket!