Stabilisera sekundär struktur i globulära proteiner
Vad menar min kemi bok när den säger att globulära också har alfa-sprialer och beta-flak som hålls samman av vätebindningar för att stabilisera den sekundära strukturen i ett globulärt protein? Ingår fiberproteiner med a-spiraler och B-flak i globulära proteiner? Jag har förstått det som att det är den hydrofoba effekten och andra svaga krafter som håller ihop globulära proteiner, inte att det är fiberproteiner som stabiliserar de.
Gulnigar_yeye skrev:Vad menar min kemi bok när den säger att globulära också har alfa-sprialer och beta-flak som hålls samman av vätebindningar för att stabilisera den sekundära strukturen i ett globulärt protein?
Lite oklart med endast en mening. Men globulära proteiner kan bestå av alfahelixar och betaflak. Och vätebindningar finns mellan aminosyraresterna i t.ex. en alfahelix. Dessa vätebindningar stabiliserar helixens struktur, och i då sekundärstrukturen (d.v.s. helixen i detta exempel) stabiliseras, så stabiliseras även proteinets struktur. Alfahelixarna och betaflaken kan vätebinda till varandra, men även skapa hydrofoba interaktioner. En alfahelix kan både vätebinda till en annan alfahelix och skapa hydrofoba interaktioner med ytterligare en annan alfahelix, och summan av alla interaktioner ger proteinet dess tredimensionella struktur.
Så det är inte bara fiberproteiner som kan ha a-spiraler och B-flak, utan globulära proteiner har också de?
Kort och gott, ja.
Sekundärstrukturerna alfahelix och betaflak är generella för proteiner, och finns i många olika typer av proteiner. Vissa av dessa typer består av endast alfah. eller betaf., vissa av en blandning.
Tack! Jag har dock en följdfråga. Varför är de bara de globulära proteinerna som är klotformiga? Fiberproteiner består ju också av långa peptidkedjor med sidokedjor som kan binda sig till varandra och göra kedjan kompakt, eller?
Det globulära proteinernas karrakteristiska drag är att de är sfäriska/klotformiga (som en jordglob). Alla är så klart inte perfekta sfärer, en del är mer äggformade, ovala etcetera, men de är tillsammans mer lika en sfär än t.ex. en fiber.
Och polypeptidernas sidokedjor kan absolut binda till varandra, och ge en större stabilitet. Och i vissa fall kan flera polypeptider packas tätt mot varandra, till mer kompakta/rigida strukturer som du skrev.
Varje protein är unikt, och har sina speciella detaljer, men de tillhör alla (oftast) en grupp av proteiner med liknande struktur och egenskaper. Vissa egenskaper är gemensamma (peptidbindningar, de krafter som påverkar proteinet etcetera). Det är lite som att t.ex. jämföra växters egenskaper, som kan vara liknande (metabolismen, behöver vatten, ofta gröna) och väldigt olika (långa som bildar kokosnötter, eller mindre som gräs).
Tack så mycket!!