Stabil negativ jon - Syra
Hej!
Jag vet att det krävs några "kriterier" för att ett ämne ska räknas som en syra, och en av dem är att den negativa jonen som bildats från syran måste vara tillräckligt stabil. Det jag undrar är hur man vet om den negativa jonen i syran är tillräckligt stabil eller inte? Kollar man på dess elektronegativitet eller vad är det man kollar på för att ta reda på detta?
Tack på förhand!
Jämför med verkligheten. Finns den negativa jonen? I så fall är den negativa jonen stabil.
Nej men bara för att det finns en negativ jon betyder det inte att den är stabil, för att ibland så vill ju den negativa jonen i en reaktion snabbt ta tillbaka vätejonen då den inte är stabil.
karisma skrev:Nej men bara för att det finns en negativ jon betyder det inte att den är stabil, för att ibland så vill ju den negativa jonen i en reaktion snabbt ta tillbaka vätejonen då den inte är stabil.
Vad är det för joner du tänker på? Menar du t ex acetatjon, som kan bi till ättiksyra?
Smaragdalena skrev:karisma skrev:Nej men bara för att det finns en negativ jon betyder det inte att den är stabil, för att ibland så vill ju den negativa jonen i en reaktion snabbt ta tillbaka vätejonen då den inte är stabil.
Vad är det för joner du tänker på? Menar du t ex acetatjon, som kan bi till ättiksyra?
Jag tänker mer allmänt, som t.ex. när svaga syror bildar negativa joner efter att ha avgett sin proton till basen. Den negativa jonen är då relativt ostabil (energirik) och tar därför gärna tillbaka protonen igen. Så nu har jag kommit på svaret på min egen fråga: för att veta om den negativa jonen i syra-bas reaktionen är stabil så kollar man om syran är svag eller stark. Starka syror bildar negativa joner som är stabila (energifattiga) och vill därför inte ta tillbaka protonen, medan svaga syror bildar negativa joner som är ostabila (energirika) och tar därför gärna tillbaka protonen igen.