Sprickor i inbäddningsmassa efter urbränning
Hej,
Blivande Tandtekniker sitter med en extenta från 2019 med frågan:
"Du ska framställa tandersättningar i glaskeram genom pressningsteknik, men upptäcker att det är sprickor i inbäddningsmassan efter urbränning. Resonera kring vad orsakerna till sprickorna kan vara."
Hur jag har resonerat:
Efter pressning kan det skilja i CTE (Coefficients of Linear Thermal Expansion) mellan de olika materialen och kan bidra till sprickbildning i inbäddningsmassa. Sedan funderar jag på om inbäddnigsmassan har haft för lite vätska i förhållande till v/p-talet (vätska/pulver) och då är för "torr" om detta har bidragit vid expansion vs kontraktion inte matchar keramen och har då resulterat i sprickor i massan? Funderingarna går även på om inbäddningsmassan har varit i ugnen för länge under urbränningen? Eller om inbäddningsmassan har stått över natten och bränts ur dagen därpå?
Men, de frågar "efter urbränningen" och det är här jag då känner att jag blir förvirrad. Kan man resonera liknande även här eller är jag helt ute och cyklar? Eller är det några andra orsaker som jag inte ser framför mig? Är här någon som kan sålla ut mina tankar om vad som stämmer och inte stämmer eller vad det är jag missar?
Jag vet inte vad urbränning är för något, men jag skulle nog tolka det som att man upptäcker dessa sprickor då. Inte nödvändigtvis att de har uppstått under urbränning.
Urbrännande är när man har vaxat upp en tand med en gjutkanal, inbäddningsmassa omsluter objektet och stelnar, efter stelning tar man in denna i ugn och hettar upp till ca 700 grader så att all vax bränns ur. Kvar blir ett ”hålrum” där man kan pressa ner en kerampuck via ett pressprogram, ut kommer en tand i keram :)
Jag förstår inte riktigt vad det är du frågar efter. Uppgiften är formulerad som så att man "upptäcker att det är sprickor i inbäddningsmassan efter urbränning" och alla dina gissningar är något som upptäcks efter urbränning. Vad är din förvirring här?
Precis, de frågar vad kan ha orsakat dessa sprickor när man tar ut den hur ugnen? Vid detta lag har då vaxet bränts ur och kvar är inbäddningsmassa på ca 700 grader med ett hålrum i mitten som ett "avtryck" av objektet (tanden).
Min förvirring är då som jag skrev ovan hur dessa sprickor har uppstått, kan man tänka som så eller kan dessa sprickor ha uppstått på annat vis?
Jag kan tänka mig anledningar till sprickor i inbäddningsmassa efter hela processen men detta är ett "mellansteg".
Har sökt runt på internet men jag blir inte klockare på detta mellansteg..
Har ni några andra funderingar (fysikaliska orsaker vid temperaturer etc) eller bekräftelse på några av mina funderingar så står jag med öppna armar.
Denna är en variant av lost wax casting (a.k.a. investment casting, eller precisiongjutning på svenska). Att den kvarvarnade gjutformen får sprickor kan bero på, som du skrev, att materialet varit för torrt (med en ickeoptimal kontraktion/expansion, eller till och med ickehomogent material med olika halt fuktighet). Jag vet inte hur dessa material beter sig efter att de har stelnat, och om det kan vara ett problem med att de torkar över natten. Det borde kanske inte vara ett problem, för resterande fukt kommer ju ånga bort under bränningen. Men om avsvalningen efter avbränningen skett ojämnt eller för snabbt, skulle nog sprickor kunna bildas i inbäddningsmassan (motsvarande gjutformen).