10 svar
186 visningar
Mattehjalp behöver inte mer hjälp
Mattehjalp 1341
Postad: 10 feb 20:54

Spole

Hej, stämmer det här att nordpol är åt vänster på spolen?

sen har jag en till fundering, i första ögonblick, betyder det att vi vill veta vad som händer innan inducerade strömmen ger oss ett magnetfält i ringen som motverkar förändringen eller avser det situationen efter detta?

 

JohanF 5412 – Moderator
Postad: 10 feb 23:06

Såhär ser magnetfältet ut i en stavmagnet. Vilken ände blir nordpol i din elektromagnet?

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 12:41

Åt vänster

JohanF 5412 – Moderator
Postad: 11 feb 14:46

Åt vilket håll går fältlinjerna inuti spolen? Använd högerhandregeln,greppa handen runt en av lindningarna med tummen i strömrikningen. Jag får att fingrar och fältlinjer går åt höger inuti spolen, dvs nordpol åt höger enligt figuren.

Hur tänker du?

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 15:06

Vi fick lära oss att vi ska placera tummen vid pluspolen och röra den mot slutet av lindringen och isåfall borde magnetfält vara åt vänster i spolen?

Om vi sluter kretsen så förändras magnetfältet i ringen och Lenz lag vill motverka detta genom att införa en ström som ger upphov till ett magnetfält åt motsatt håll, dvs om spolen har Bfält åt vänster så vill den införa magnetfält åt höger och då blir sydpol vid vänster och nordpol vid höger i ringen och eftersom spolens sydpol också är åt höger så stöts ju ringen bort från spolen då de repelleras, tänker jag fel?

JohanF 5412 – Moderator
Postad: 11 feb 15:17

Du tänker rätt om allting utom vad som är nordpol och sydpol (dvs åt vilket håll fälten går). Så ringen kommer att störas bort som du skriver.  Fältens riktning kan vi reda ut. 

Det verkar som om ni lärt er någon annan minnesregel om B-fältet. Kan du beskriva regel lite mer, för jag förstår inte riktigt?

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 15:28

att vi ska placera tummen riktad mot pluspolen i sådana fall

JohanF 5412 – Moderator
Postad: 11 feb 15:33

Nedanstående figur visar ett sätt att använda högerhandsregeln (det finns flera sätt att använda regeln, men det sätt som du använder den verkar inte riktigt). Är det på detta sättet du har lärt dig, eller något annat sätt?

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 15:53

åhh nu fattar jag, tack!!

JohanF 5412 – Moderator
Postad: 11 feb 16:15

Vad bra! 

Jag skickar ändå med en extra figur, som visar vad som är väldigt viktigt att hålla reda på (och som jag trodde att du kanske gjorde fel på först). Som du ser i figuren nedan så går strömmen i ledaren åt samma håll utanför spolen jämfört med figuren jag skickade med i kommentar #8, dvs strömmen går i båda figurerna in i högra änden av spolen och kommer ut genom vänstra. Och ändå så blir vänstra änden av spolen nordände i nedanstående figur. Det kommer sig av att strömmen går i cirklar motsols om du tittar från höger i bilden i figur #8, medan i nedanstående figur så  går strömmen i cirklar medsols, om du tittar från höger.  

Hänger du med på skillnaden på hur dessa två spolar är konstruerade?

 

Mattehjalp 1341
Postad: 11 feb 17:30

yepp, tack!

Svara
Close