Specifika smältentalpin för is
Hej, har gjort en laboration i skolan som gick ut på att beräkna den specifika smältentalpin för is genom att:
1. väga upp vatten och hälla det i en kalorimeter samt mäta vattnets temperatur.
2. Ta en isbit från frysen och väga.
3. Lägga isbiten i kalorimetern
4. Mäta temperaturen när isen smält
Förstår inte riktigt hur jag ska ta reda på smältentalpin utan att veta vad för temperatur isbiten hade innan den smälte.
Du måste kolla vilken temperatur frysen var inställd på när du tog ut isbiten.
Vi gjorde laborationen i skolan och hade ingen aning när vi utförde experimentet. Det står även inte i utförandet att vi skulle ta reda på isens temperatur.
Då får du anta någon temperatur. Vad får du fram om du googlar efter vanliga temperaturer i en frys?
kommer fram till -18 grader Celsius men det är märkligt att min lärare inte skrivit med det i utförandet. För vi måste kunna räkna fram smältentalpin för is och jämföra med den man slår upp i bland annat formelsamlingar. Trodde att det fanns en omväg då hon inte skrivit med temperaturen för isbiten.
Hade isen börja smälta innan ni la i den? I så fall hade isen temperaturen 0oC.