Specifik värmekapacitet om kastrull och vatten
Först och främst sker det en uppvärmning för själva vattnet som blir varmare. Ska man också räkna att kastrullen också blir varmare och räkna ut Q= c*m*T med? Oftast kör man bara på själva vätskan men ska även kastrullens energi räknas med?
Antagligen ska man räkna med kastrullen, eftersom det står vad den väger. Du får slå upp c för aluminium.
Kastrullen var nog inte 15 grader från början, utan vid rumstemperatur, men ignorera det, eller låt den starta vid 20 grader i stället.
I facit räknar de ut energin för kastrullen också men varför gör man det? Hur ska jag veta det inför liknande uppgifter? Är det något man bör känna till?
Man gör det för att det inte bara är vattnet som blir varmt, utan även kastrullen. Ja, det förväntas du kunna förstå.
Vad blev det för vattnet och för kastrullen?
Dessutom värmer kastrullen den omgivande luften, men det försummar man väl här.