Specifik värmekapacitet
Vid ett försök att bestämma specifika värmekapaciteten för koppar användes följande experiment. En kopparcylinder som väger 145 g läggs i ett stort kar med vatten med temperaturen 94,0 oC. När cylindern har legat länge i detta varma vatten lyfts den upp och läggs i en termos med 335 g vatten med temperaturen 12,0 oC. Detta vatten värms då upp till 15,4 oC. Vilket värde på koppars specifika värmekapacitet ger detta experiment? Specifika värmekapaciteten för vatten är 4,18·103 J/kg·K
Uppgift 3:
m= 145 g
Temp1= 94,0 C
M2= 335 g
temp 2= 12,0 g
Temp 3= 15,4 c
Omvandla gram till kilo
Q = cm∆T
Q= energi C=värmekapacitet för ämnet m=massa T=skillnad i temperatur( slut temperatur- start temperatur) delta
Får vi ett negativt värde på Q betyder det att det har avgivits energi och får vi posetivt värde har det tagit upp energi.
men hur ska jag göra med dom båda massorna, ska dom adderas? och C som står för specifik värme kapacitet borde inte jag bryta ut den eftersom det är det jag ska ta reda på? för att räkna ut skillnad i t borde jag ta temp1-temp3 eller borde temp 2 också inkluderas? tänker jag något rätt?
Hålls vattentemperaturen konstant i det stora karet? Kan man anta att kopparcylindern är 94 grader C när den läggs i termosen?
mrpotatohead skrev:Hålls vattentemperaturen konstant i det stora karet? Kan man anta att kopparcylindern är 94 grader C när den läggs i termosen?
Tror att dom menar att vattnet är 94 c, men temperaturen borde väl gå ner efter ett tag?