Specifik värmekapacitet
Hej! Jag behöver hjälp med att se om jag gjort rätt på denna uppgift.
En oxfilé har specifika värmekapaciteten 3,1 kJ/(kg·K). Hur mycket energi behövs för att en oxfilé på 1,2 kg ska få genomsnittstemperaturen 56 °C om den är 8 °C från början?
Använt formeln:
Q=mcΔT’
Q är värmeenergin, m är massan, c är värmekapaciteten,
ΔT är temperaturskillnaden. Beräkna energin Q
Svar:
1,2 x 3,1 x 48 = 178,56
178,56 energi behövs
SIfferberäkningen är rätt men du måste hålla reda på enheterna också.
178,65 energi är inte ett svar utan måste ha en enhet också.
Så 178,56 J? Är det något mer som krävs för att få rätt på uppgiften?
rätt antal värdesiffror
Hur ska jag göra då? Avrunda talet?
bigboss skrev:Så 178,56 J? Är det något mer som krävs för att få rätt på uppgiften?
Det blir kJ, kilojoule.
Det ser man om du skriver ut enheterna i multiplikationen
1,2 kg x 3,1 kJ/(kg·K) x 48 K = 178,56 kJ
kg och K tar ut varandra och lämnar kJ.
Slutligen. Du har 2 värdesiffror i beräkningen och bör därmed avrunda till två värdesiffror.
(8 °C var visserligen en värdesiffra men två är ändå lämpligt)