Specifik värmekapacitet
Hej! Några funderingar.
Jag har läst att ämnen med låg specifik värmekapacitet leder värme bättre. Men jag kan inte riktigt tänka ut varför det är på detta sätt.
För att ändra temperaturen på ett ämne krävs ju energin c x m x ΔT. När värme leds från ett föremål till ett annat kommer energisänkningen i det ena föremålet motsvara energiökningen i det andra. Vi får då att (c x m x ΔT)föremål 1 = (c x m x ΔT)föremål 2
Så om vi säger att båda föremålen har samma massa, men att föremål 2 är en metall med låg c, hur påverkar det värmeöverföringen?
En annan fundering jag har är varför ΔT alltid är positiv. Har lärt mig att när man ställer upp ekvationen (c x m x ΔT)föremål 1 = (c x m x ΔT)föremål 2 så är ΔT alltid positiv. Alltså måste man räkna ΔT på olika sätt för varje föremål. För föremål 1 blir det Tföre - Tefter. För föremål 2 blir det Tefter - Tföre.
Tack om någon kan hjälpa mig förstå.
Edit: gällande det där att metaller har bra ledningsförmåga för att de har låg c, så ser jag nu i min bok att det står tvärtom. Det står att vatten leder värme bra eftersom det har så högt c. Så hur ligger det till egentligen? Metaller har lågt c men man säger ju alltid att metaller leder värme så bra. Boken är usel på att förklara!
Det skulle göra mig glad om någon orkade svara på bara en enda av mina frågor.
Jag försöker förstå vad det är du undrar, men det är inte lätt att begripa. Handlar det om system i jämvikt eller handlar det om tiden innan det har blivit jämvikt?
Varför skulle inte ΔT kunna vara negativ? Om något kallnar, och man definierar ΔT = temperaturefter-temperaturföre, så blir ΔT negativ. En del (exempelvis jag) föredrar att alltid räkna ΔT som positivt, men då måste man ta hänsyn till tecknet separat. Tydligen gör din källa på det sättet, men båda sätten fungerar (bara man är konsekvent).
Kan du lägga in en bild av det du skriver under "Edit"?