Spännkraft
Hej!
Jag har väldigt svårt när det kommer till spännkraftdr där jag inte kan avgöra var de verkar och var moment armen i detta fallet är är det någon som kan förtydliga eller ge några tips kring hur man ska tänka i t ex ovanstående uppgift. Jag vet att det finns 2 moment som verkar medurs. En tyngdkraft 8,5g och 3,5g där momentarmen är l och l/2. Min tanke är att jag behöver använda momentlagen för att bestämma kraften på wiren fast vart verkar den och hur stor är momentarmen
Momentjämvikt kring O.
Så ett tips är att tänka i detta fallet att det ska vara momentjämvikt med krafterna och då ska spännkraften verka uppåt på lyktan? Fast är spännkraften samma överallt även ifall den böjs i det yttersta läget?
Messi1010 skrev:Så ett tips är att tänka i detta fallet att det ska vara momentjämvikt med krafterna och då ska spännkraften verka uppåt på lyktan? Fast är spännkraften samma överallt även ifall den böjs i det yttersta läget?
En spännkraft behåller storleken när den ändrar riktning. Det är ett antagande man alltid gör.
Något annat som är viktigt att tänka på när de kommer till spännkraft?
Såna här problem anses svåra. Kan vara bra att öva på
Men det kanske är nästa kurs.
henrikus skrev:Messi1010 skrev:Så ett tips är att tänka i detta fallet att det ska vara momentjämvikt med krafterna och då ska spännkraften verka uppåt på lyktan? Fast är spännkraften samma överallt även ifall den böjs i det yttersta läget?
En spännkraft behåller storleken när den ändrar riktning. Det är ett antagande man alltid gör.
Det står att wiren är fäst i stångens ände. I det fallet behöver inte spännkraften vara lika stor i wirens horisontella del som i dess vertikala del. Om det sagts att wiren glider friktionsfritt kring stångens ände eller om änden varit försedd med en friktionsfri trissa så hade det varit korrekt att anta att spänningen i wiren vara lika stor överallt.