3 svar
411 visningar
Emlial behöver inte mer hjälp
Emlial 112
Postad: 14 maj 2021 10:46 Redigerad: 14 maj 2021 10:49

Spänning in i krets vs. spänning över motstånd?

Uppgifter gäller 942 i det här fallet.

Jag förstår inte riktigt, det är så många olika saker som gäller för parallellkopplade resp seriekopplade kretsar och motstånd. 

Om batteriet har spänningen 4,5 V, då kommer den ingående spänningen i varje parallell ledning att vara 4,5 V men spänningen över motstånden kommer inte att vara 4,5 V, utan då måste vi först beräkna strömmen i kretsen, för att sedan bestämma spänningen över motstånden med U(från batteriet)=R*I(Huvudströmmen i kretsen).

Sedan förstår jag inte, varför då strömmen över motstånden kommer att vara den som är i kretsen (eftersom vi använder de värdena i U=R*I) då regeln väl säger att spänningen kommer att vara samma över parallellkopplade kretsar med olika ström, och att strömmen i seriekopplade kretsar kommer att vara samma medan då istället spänningen blir olika? Då går det väl inte att räkna på strömmen i kretsen om strömmen nu delar upp sig över parallellkopplade motstånd?

Hur kan jag tänka? Finns det några konkreta regler som sammanfattar jag jag inte förstår? Är spänningen över kretsen inte samma som spänningen över motståndet, när spänningen in i ex. vänstra ledningen är 4,5V?

Jan Ragnar 1881
Postad: 14 maj 2021 11:39

JohanF Online 5379 – Moderator
Postad: 14 maj 2021 11:47

Jag förstår din frustration. Tillsynes osammanhängande regler innan man nött in dem och de blir intuitiva.

Alltihop bygger på tre grundprinciper, och kan man dem så är det sedan enklare att minnas hur genvägarna ser ut.

1. Kirchoffs spänningslag

Summan av spänningändringar i en sluten krets är alltid noll.

2. Kirchoffs strömlag

Summan av alla strömmar till/från en nod (knutpunkt) är alltid noll.

3. Ohms lag  

Sambandet mellan spänning, ström och resistans. 

 

Du kan prova ovanstående på dina frågor, en i taget.

Till exempel - De parallella ledningsbanorna har samma spänningsfall. Utnyttja 1) ovan. Den vänstra ledningsbanan har spänningsfallet 4.5V. Eftersom den mittersta ledningsbanan ingår i en sluten krets med den vänstra, så måste även spänningsfallet i den mittersta ledningen vara 4.5V. Och eftersom den högra ledningsbanan ingår i en sluten krets med den mittersta, så måste även spänningsfallet i den högra ledningsbanan vara 4.5V.

Försök själv med din nästa fråga, och återkom om du stöter på problem.

Emlial 112
Postad: 14 maj 2021 13:49

Tack! Det tydliggjorde en del!

Svara
Close