Spänning i parallellkoppling och seriekoppling
Varför är spänningen exakt samma vid olika resistorer som är parallellkopplade?
Jag fattar att spänningen måste vara samma vid seriekoppling då de ligger på en enda tråd, men fattar inte hur det skulle funka när det gäller parallellkoppling.
Jag för mig att de räknas som en "enda resistor", då det skulle förklara varför man kan beräkna en total resistans vid parallellkoppling, precis som på en seriekoppling.
Men jag har alltid trott att spänningen är högre vid den resistorn som ligger närmare pluspolen, än de som ligger längre ifrån, helt enkelt eftersom att det är en snabbare "genväg" för elektronerna att ta sig till pluspolen.
Kan någon förklara i lite mer detalj hur detta går till?
theaskingpenguin skrev:Men jag har alltid trott att spänningen är högre vid den resistorn som ligger närmare pluspolen, än de som ligger längre ifrån, helt enkelt eftersom att det är en snabbare "genväg" för elektronerna att ta sig till pluspolen.
De ligger lika långt från pluspolen.
Det som skiljer är kablar med "noll" resistans, så det finns ingen resistans mellan A, B och C. Det finns ingen spänningsskillnad mellan A, B och C.
Bubo skrev:theaskingpenguin skrev:Men jag har alltid trott att spänningen är högre vid den resistorn som ligger närmare pluspolen, än de som ligger längre ifrån, helt enkelt eftersom att det är en snabbare "genväg" för elektronerna att ta sig till pluspolen.
De ligger lika långt från pluspolen.
Det som skiljer är kablar med "noll" resistans, så det finns ingen resistans mellan A, B och C. Det finns ingen spänningsskillnad mellan A, B och C.
hur kan de ligga lika långt ifrån pluspolen?
säger du att de ligger fortfarande lika långt från plus polen nu?
du har förmodligen rätt... spänningen är fortfarande detsamma...
Ja, så länge vi säger att resistansen i ledningarna är noll så spelar det ju ingen roll hur långa de är.
sant