Sockers löslighet i vatten
Vad påverkar hur snabbt socker löser sig i vatten?
Börja med att beskriva hur långt du kommit med svaret, så blir det enklare att få hjälp med att hitta ditt svar.
Lösligheten för ett ämne i ett visst lösningsmedel varierar med temperaturen, men exakt på vilket sätt varierar från ämne till ämne. Ibland ökar lösligheten med temperaturen. Detta gäller till exempel för sockers löslighet i vatten.
Socker löser sig snabbare i varmt vatten än i kallt vatten eftersom varmvatten har mer energi än kallt vatten. När vatten värms upp får molekylerna energi och rör sig snabbare. När de rör sig snabbare, kommer de i kontakt med sockret oftare, vilket gör att det löses upp snabbare. Tacksam för svar!
Ja överlag stämmer det. Värmen får vattenmolekylerna att röra sig snabbare, och på så vis kommer de snabbare åt mellan sockermolekylerna, som dessutom rör sig mer vid den högre temperaturen.
Är koncentrationen av socker redan hög, nära den maximala koncentrationen som går att lösa, så tar det längre tid att lösa upp mer socker i denna lösning.