7 svar
1618 visningar
sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 19:19 Redigerad: 1 maj 2019 20:49

Socker

Hej jag ska utföra ett experiment som går ut på att jag ska undersöka hur mycket socker som kan lösas i kallt vatten respektive varmt vatten, hur ska jag undersöka hur stor mängd socker som går att lösas? Kan ni hjälpa mig, när går det att inte lösa mer? 

Det går inte att lösa mer socker när korn ligger kvar på botten av glaset, istället för att se ut att "smälta bort" i vattnet. :)

sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 19:58

Jaha kallas det för att lösningen blir mättad då? Men jag förstår inte hur jag ska undersöka hur mycket socker som går att lösa i vatten, vad menas med det? Är det inte så att hur mycket socker jag än lägger så kommer det lösas till slut och sjunka till botten? Ska jag testa och hälla i en tesked i båda glasen med vatten och om det löst sig häller jag i mer? Är mycket tacksam för hjälpen (:

Ja, det kallas att lösningen är mättad. :)

Nej, det finns en gräns för hur mycket socker som kan lösa sig. När sockret sjunker till botten och inte blir "osynligt" längre, är lösningen mättad, och inget mer socker kan lösa sig i vattnet. Om du räknar antal gram socker som kan lösa sig i kallt respektive varmt vatten, kan du dra slutsatser om hur värmen påverkar lösligheten. :)

sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 21:52 Redigerad: 1 maj 2019 21:56

Tack så mycket!!! 

Så ska man undersöka såhär:

Ha lika mycket varmt och kallt vatten i båda glasen, till exempel 50 ml i varje.

Sen häller jag i till exempel 5 ml socker i varje glas och om båda löser det så häller jag i samma mängd mer och sen ser jag tillslut hur mycket socker jag behövt lägga i glasen för att det ska ha blivit mättat, är det så man ska göra? Har du något tips hur jag kan förbättra min metod? Jag vet att ju varmare desto mer löses det, jag frågade en fråga tidigare på en annan tråd och där frågade jag varför det blir så och jag har skrivit ett svar till frågan varför men inte fått respons och jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med slutsatsen alltså varför det är så för det verkar som att du har kunskap om det, fast på min gamla tråd för jag vill inte bryta reglerna och ställa samma fråga i flera trådar för det får man inte göra, tack sååå himla mycket för din hjälp är oerhört tacksam uppskattar det verkligen!!!! (:

Ja, det låter som ett bra utkast till en laboration. Du kan även ta med om huruvida du ska röra runt i vätskan, och i sådant fall hur. Alla steg som utförs av människor i en laboration är svåra att göra likadana för båda bägare, vilket ger dig en viss felkälla att diskutera, men du kan exempelvis skriva att "För varje tillsats av socker rörde jag om fem varv med varsin, lika stor sked". 

Om du inte fått något svar i den tråden inom 24 timmar efter publicering, kan du bumpa tråden. :)

sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 2 maj 2019 08:18

Tack så jätte mycket tänkte inte på det!!! (:

Varsågod! :)

Svara
Close