Smälta is
Hej jag har en fråga om varför smälts isen snabbare i varmt vatten än i kallt vatten? Jag vet att det har att göra med temperatur skillnaden mellan dem, men jag behöver ett utförligt svar.
Tack på förhand.
Värme (energi) flödar 'från varmt till kallt', eller rättare sagt från saker med högre temperatur till saker med lägre temperatur.
Om en isbit med temperatur 0 Celsius ligger i vatten med temperatur +15 Celsius så kommer värme flöda från vattnet till isen och smälta isen i processen.
Men(!) fördjupningen är att ju större temperaturskillnaden är mellan det varma och det kalla ju snabbare flödar värme mellan dem.
Värmeeffekten (energi per tidsenhet) blir alltid större ju större temperaturskillnaden är.
I fallet med en isolerande vägg så är värmeeffekten som flödar genom väggen direkt proportionell mot temperaturskillnaden mellan in/ut-sida: så om temperaturskillnaden är dubbleras så flödar det dubbelt så mycket värme mellan dem per tidsenhet (exempel). Blir inte riktigt så enkelt med vätskor men som tumregel så stämmer ändå 'mer temperaturskillnad --> mer värmeflöde'
Att det går snabbare att koka vatten på en kokplatta som är 1000 Celsius än på en kokplatta som är 200 Celsius är förhoppningsvis rimligt nog.
Tack för hjälpen.