Små molekyler, lägre kok resp. smältpunkter?
Hejsan. Min kemibok hävdar att små molekyler har lägre kok och smältpunkter än de "stora" molekylerna. Kan någon förklara varför?
Eller rättare sagt. Vad VDWs-bindningars skiftande styrka beroende på atomens storlek beror på förstår jag, en mer ojämn fördelning av elektroner. Men alla atomer binder ju inte samman med varandra med VDWs-bindning. Varför gäller detta även för dem?
Man behöver jämföra molektler som liknar varandra; annars stämmer det inte. Vattenmolekylen ör liten men har gög kokpunkt eftersom den kan bilda vätebindningar, exempelvis.
Min kemibok jämförde väyemolekylen med halogenerna och ädelgaserna. Det kanske år ett sånt fall, menar du.
När det gäller vätgas och halogener är det tvåatomiga molekyler som inte är dipoler. Ädelgaserna är inte heller dipoler, så ja, det är likartade situationer, vara storleken som skiljer.