skillnaderna på kromatin, kromatid och kromosom
Hejhej jag pluggar just nu inför kursprov i biologi 1 och jag har helt glömt bort vad skillnaderna mellan kromatin, kromatid och kromosom är, skulle någon kunna förklara?
Det går nog snabbare för dig att kolla upp dem i biologiboken/nätet, än för någon på PA att försöka förklara skillnaden för dig.
Fastnar du eller får frågor om skillnaderna, får du gärna fortsätta i denna tråd.
ja asså anledningen till varför jag vänder mig hit är väl för att ja inte hittat något bra svar.. jag får altid så konstiga svar när jag skriver här känns som att folk lägger mer fokus på småsaker som att t ex nu, att jag borde testa googla, det är väl ändå rätt självklart att jag antagligen testat det men inte kände att jag fick ett tydligt svar, varför annars skulle jag skriva här?
SNÄLLA ta inte detta personligt men jag upplever liksom detta ganska ofta när jag ber om hjälp, om du vet att du tänker ifrågasätta varför jag valde att vända mig hit istället för att googla (vilket int var det jag frågade efter) så är det väl bättre att inte skriva något för det svarar inte min fråga på något sätt. återigen snäll ta inte detta personlig jag försöker inte att vara dryg eller taskig!
Ingen fara, för jag instämmer i att det är som du skrev rätt självklart att googla innan.
Men det blir klurigt att börja beskriva och diskutera t.ex. begrepp från "hur skiljer sig A och B åt", för de kan beskrivas väldigt ytligt "finns i cellen och har med DNA att göra" eller mer och mer detaljerat, ner till en nivå som (i princip) endast är intressant för de fåtalet som forskar om detaljernas detaljer.
Så i alla fall för mig som svarar, blir det svårt att skriva ett relevant svar, om jag inte vet hur mycket/lite en frågeställare vet om begreppet i samband med frågan. Jag brukar därför be frågeställaren att "börja svara" eller "visa hur långt hen har kommit", dels för att se hur mycket hen redan känner till så att mitt svar kan blir meningsfullt. Men även för att ibland verkar det som om svaret på frågan borde finnas beskrivet på t.ex. wikipedia, och då blir det mer meningsfullt att hjälpa till att reda ut detaljer eller följdfrågor.
Hej igen, ja, såklart (!!!) förstår jag vad du menar. Det kan bli rätt otydligt när man ställer en sån fråga som jag gjorde. Jag hade tänkt mig att ett svar som räcker inom biologi 1 blir bra. Ett tydligt, relativt detaljerat, alltså inte till en nivå som jag "inte behöver kunna", svar. Jag ber om ursäkt ifall att det såg ut som att jag attackerade. Och ja jag håller helt med om att sådana väldigt självklara frågor och svar borde finnas i läroboken men tro mig jag hittar verkligen inte.
Jag fick hjälp av min lärare och nu förstår jag att kromatin är löst organiserat DNA alltså som inte är hårt packade med histoner. Kromatid är en av två identiska kromosomer i ett kromosompar.
Ingen fara, det fanns inget som jag tyckte var angripande.
Ja det din lärare svarade stämmer. Kromatin är DNA som är löst packat till f.f.a. histoner och andra genreglerande proteiner. Och en kromatid är ena halvan av en kopierad kromosom, och kromatiderna sitter ihop under DNA dupliceringen (det är med andra ord inte två identiska kopierade och fria kromosomer ännu). Systerkromatider kallas de även när de sitter ihop vid centromeren.
Och kromsomen är en enskild DNA-molekyl, bestående av dubbelsträngat DNA. När denna packas kring histoner och får en mer kompakt form, kallas denna form även för kromatid.
tack så mycket!!
För all del, kul att det hjälpte!