Skillnaden på Reciprok altruism och själviska genen
Hej! Jag läser biologi 1 och det uppkom en snabb fråga. Både reciprok altruism och den själviska genen bygger på att individer offrar sig och hjälper varandra. Vi har fått förklarat för oss att reciprok altruism menas med att en individ hjälper en annan och hoppas få hjälpen tillbaka i framtiden medan själviska genen bygger på att individer bär på en gen som gör de hjälpsamma.
Är skillnaden inte mer än att man i teorin kring reciprok altruism tror på hjälpsamhet som något man lär sig (eller är) medan man i teorin kring själviska genen tror på att hjälpsamheten faktiskt är bunden till en gen och att man föds med eller utan denna gen (men att den i en grupp med altruistiska gener förs vidare enklare)?
Tacksam för svar :)
Jag tycker du är inne på rätt spår. Den själviska genen är medfödd. Altruism handlar just om osjälviskt beteende, men individer med den själviska genen utför ett osjälviskt beteende för att det skall gynna kollektivet ( familjen, rasen) och även indirekt dem själva.
Den funktionella ( reciproka) altruismen kan mer vara inlärd än medfödd och handlar ofta om att om jag hjälper någon nu, så kan jag vara den som får hjälp sedan. T.ex. fåglar som ger varningsläten samt djur som på olika sätt samarbetar kring föda.
Det finns många psykologiska funderingar kring människors drivkraft kring hjälpsamhet, bistånd m.m. Men det är ett annat ämne... :)
Begreppet "självisk gen" handlar om att gener blir framgångsrika (i genpoolen) av att gynna sig själva, sin egen spridning, snarare än att värna särskilt om individen. Det handlar inte uteslutande om altruism, även om perspektivet kan användas för att förklara det. En gen som får en individ att offra sig för sin avkomma kan motiveras med att genen gynnar sin egen överlevnad (i nästa generation), men det är inte reciprok altruism. Individen tar ju inte kål på sig själv i hopp om att nån annan ska göra det i retur.
Tack så supermycket för svar :))